понеділок, 25 лютого 2013 р.

"Я житиму сльозою серед співів"


 
          
                     Я прилину до вас
Першим вітром тужливим весняним,
Журавлиним ключем
Прилечу із натомлених дальніх доріг,
Повернуся сюди
Солов'їними первопіснями,
Рушником обернусь
В прадідівський святий оберіг.


       Геніальна поетеса, мужня, сильна, феноменально талановита жінка, щедро наділена ніжним чутливим серцем, сповнена палкої любові до людей,- її життя, наче сонячний промінь, що благовістом нового дня пробивається з темряви, і кличе, і вабить до світла. Кожним словом, променем думки, кожним болем своїм живе в душі українського народу Лариса Петрівна Косач, що стала для світу великою Лесею Українкою.
         25 лютого в рамках літературно-мистецької вітальні "Світ прекрасного" центральної районної бібліотеки для дорослих відбулася літературно - музична композиція "Я житиму сльозою серед співів", присвячена дню народження Лесі Українки.
              Ведучі заходу Катерина Кригіна та Едуард Лукашук перелистали книгу життя поетеси. ЇЇ твори "Надія", "Давня весна", "Досвітні огні", "Без надії сподіваюсь" у майстерному виконанні Ігоря Вавренчука, Анастасії Волобуєвої, Ірини Пилипчук, Олександри Данильченко не залишили присутніх байдужими. 
               Велика шанувальниця творчості Лесі Українки Іда Михайлівна Войтюк зуміла донести до присутніх учнів ЗОШ №2  красу і неповторність драми-феєрії "Лісова пісня". А також продекламувала власний вірш "Лесі і Мавка", що був написаний під впливом цього твору.
               Захід завершився презентацією книжкової виставки " Вітрила її долі".

     


                                                          

                           

пʼятницю, 15 лютого 2013 р.

Максим Кідрук у Рожищах

   Максим Кідрук - український письменник, за освітою інженер-енергетик. Написав 11 книг, з них -7 художніх, 4 - на технічну тематику. Загалом побував у 29 країнах.
   На початку 2012 року Кідрук заявив про завершення роботи над першим українським техно-трилером. Книга під назвою "Бот" вийшла друком 25 вересня 2012 року. Роман стартував на 16-му місці у ТОП мережі книгарень "Є". Після  двох тижнів продажів книга піднялась на 2-гу позицію.
       "Бот" - гостросюжетний роман, в якому поєднується сучасні технології, людська психологія та чисто голівудський "екшн". Події в книзі вигадані, проте все решта - місця, природні об'єкти, техніка, зброя, фізіологічні особливості живих організмів і т.п. - цілком реальне. Майстерно описані технічні деталі роблять роман небувало реалістичним.
       Під час роботи над романом автора консультували кандидат наук з хімії, лікар-фізіолог та психіатр. Всі технології, описані в романі, існують насправді. Щоб розібратись з ними, письменник опрацював близько сотні наукових статей, що стосуються нанотехнологій, мікробіології та людського мозку.
      14 лютого Максим Кідрук приїхав з презентацією своєї книги у м. Рожище. Бібліотека організувала зустрічі зі старшокласниками шкіл райцентру та студентами ветколеджу.
                                                                                                              

    


 


четвер, 14 лютого 2013 р.

Подорож у Країну кохання

           
   
  
                                                    Любов - не квітка:                     
                                                                        вирвав - і нема.
                                                   А хто вона-
                                                                        не відає й сама.
                                                   Вростає в серце ніби мимохіть-
                                                   Радіє,
                                                              плаче,
                                                                          а найбільш болить...
                                                                                                          О. Богачук                                                                          
       Любов - одне з найкращих і найглибших людських почуттів, невичерпне і вічне, як саме життя. Його сила облагороджує, робить людину прекрасною, самовідданою, спрямовує на величні справи і героїчні вчинки, а іноді мучить, змушує тяжко переживати, страждати.
       Любов - джерело творчого натхнення. Мабуть, в усі часи не було поета, хто не писав би про любов, не оспівував погляд і вроду коханої, не відтворював у найвишуканіших образах це прекрасне й вічно молоде почуття.
     У День Святого Валентина - День усіх закоханих- надзвичайно актуальною стала книжкова виставка "Незбагненна сила кохання", організована працівниками відділу обслуговування, бо привертала увагу  відвідувачів бібліотеки яскравим оформленням. Серед різноманіття творів любовної тематики, представлених на виставці,  читачі знаходили свої улюблені твори, залюбки зачитували, пропонували один одному. У День закоханих у бібліотеці звучали чудові вірші. Так відбулася подорож до  Країни кохання. 

                     
       
       

вівторок, 12 лютого 2013 р.

Переселенська трагедія

                                                                                      Холмщина, Ти моя, Холмщина,
                                                                                      Колискова-зоря батька-діда,
                                                                                      Лебединая пісне сумна,
                                                                                      Незагоєна рано відкрита...

        У приміщенні загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня № 2 міста Рожище відбувся історичний урок "Майбутнє - у наших руках, Минуле - у нашій пам'яті", темою якого стало примусове виселення етнічних українців із Південно-Східних регіонів Польщі на територію України у 1915, 1944-1946-х роках  ХХ століття. 
      Урок підготувала вчитель історії  Людмила Кучеренко для учнів 11 класу. Були запрошені голова районного відділення обласного ветеранського громадсько - культурного товариства "Холмщина" Віра Гресь і очевидці подій Ніна Подолян та Лідія Зінкіна. 
        Важливим доповненням до заходу стала презентація книжкової виставки "Переселенська трагедія", яку організувала і провела провідний бібліотекар відділу обслуговування центральної районної бібліотеки для дорослих Галина Антонюк.