понеділок, 5 листопада 2018 р.

"Батуринська трагедія: злочин часу"



Шепочуть вітри про минуле,

Гуде над могилами дзвін.

Батурин, Батурин, Батурин!

Як символ для всіх поколінь.

                        Вадим Залізний


Батурин займає особливе місце в історії України. І не лише тому, що впродовж майже півстоліття був гетьманською столицею, а й тому, що став українською Голгофою, символом непокори українського народу чужоземному поневолюванню.
В листопадові дні 1708 року Олександр Меньшиков підступав до Батурина з чіткими намірами покарати гетьмана Івана Мазепу за те, що той насмілився підняти прапор боротьби за свободу України. На жаль, Меньшиков досяг свого, спаливши гетьманську столицю та перебивши її мешканців і оборонців.
Страшна січа позбавила життя всіх - від старих до малих. Їх кололи, різали, розпинали, закопували живцем... 14 тисяч людей полягло того дня. На ошатних міських вуличках, де ще напередодні нестримно палахкотіла осінь, заярів вогонь...
Батурин став пусткою аби відродитися і повернути втрачений статус міста.
Є сила, потужніша за час і за історію, яку можна потім і переписати. Саме так, став зрадником в очах нащадків гетьман Іван Мазепа. Його піддали анафемі, тому що найпростіший шлях показати правду навиворіт - дескридитувати ідею. Та жодним чорнилом не залити крові безвинних. І пам'ять людську не випалити.
Зі здобуттям незалежності, сторінки історії нашої держави стали висвітлюватися повніше і правдивіше. То ж про Батуринську трагедію заговорили в повний голос. Розпочався період відновлення історичної справедливості.

З нагоди 310 - річчя Батуринської трагедії у бібліотеці відбувся історичний екскурс "Батуринська трагедія: злочин часу", який був організований для учнів восьмого класу загальноосвітньої школи № 2 міста Рожище (вчитель Людмила Кучеренко). Що ж насправді сталося 2 листопада 1708 року і які події відбувалися напередодні у місті Батурин розповів дітям вчитель історії Роман Трофимчук. Також присутні переглянули відео фільм "Батурин - козацько - гетьманська столиця" та ознайомилися з оглядом літератури "Батуринська голгофа", який провела ведуча заходу - завідувачка відділом обслуговування ЦРБ Галина Корнійчук.

 
 

 



 

Немає коментарів:

Дописати коментар