понеділок, 8 квітня 2013 р.

Щоб Гаврило хати не спалив

     

             Наступне після Благовіщення свято - Благовісника. Його відзначають 8 квітня. За церковним календарем це Собор Архангела Гавриїла (по народному - Гаврила).  Гавриїла вшановували як володаря блискавок. Адже після Благовісника грім буває частим гостем. 
      За народними уявленнями, небесний грім - то звуки од колісниці, на якій святі полюють за чортами, а блискавки - лише постріли в нечестивців. Відтак, якщо вогненна стріла влучала в чиюсь будівлю, або людину, то це "Божа кара" тим, "хто согрішив на цьому світі".
  Щоб відвернути зловісну силу, люди вдавалися до різних дійств - запалювали страсні свічки, обкурювали свяченим зіллям й водою хату та господарські будівлі, викидали на подвір'я коцюбу чи лопату, якою саджають хліб, читали різноманітні молитви й заклинання. 
        В народі вірили, що грім та блискавки "пробуджують землю". Тому селяни в цей день несли насіння зернових на посвяту і, повернувшись з церкви, перемішували його з рештою збіжжя. Під цю пору починали ранню сівбу яровини, зокрема ячменю та вівса.
        В цей день люди не працювали, а хто нехтував такою засторогою - тому "Гаврило хату підпалить". 

             Щоб Гаврило хати не спалив// Скуратівський В. Святвечір: нариси-дослідження у двох книгах/ В. Скуратівський. Кн. 1.- К.: "Перлина", 1994.- С. 162-163

Немає коментарів:

Дописати коментар