четвер, 7 липня 2016 р.

Обереги своїми руками: майстер - клас у бібліотеці

Нездоланний і талановитий
Наш народ скарби свої зберіг.
Тих скарбів коштовних не злічити,
Серед них - і лялька - оберіг.
Лялька - мотанка - це забавка дитяча
І мистецьке диво, але ще
Іноді здається нам, неначе
Вічність  сіла ляльці на плече.
Бо її історія прадавня
вже сягає п'ять тисячоліть.
Крізь віки гіркі, страшні і славні
на сторожі пам'яті стоїть.
                                                                                                                    Оксана Сподар

     
      У бібліотеці відбувся майстер - клас для працівників бібліотек-філій " На сторожі пам'яті стоїть" з виготовлення ляльки мотанки.
     Лялька - мотанка - українська народна лялька, символ жіночої мудрості, родинний оберіг. Здавен у кожній родині лялька - мотанка виконувала роль оберегу, була символом мудрості, берегинею роду, символом матері - прародительниці та зв'язку між поколіннями, одна із найдревніших іграшок і сакральних (священних) істот нашого народу, якій тисячі й тисячі років. Скільки існує людство, стільки років цій іграшці, яка повинна була  дитину заспокоїти, нагодувати і зберегти. Бо мати, залишаючи дитя, замотувала фрукти чи хліб у шматочок тканини, прив'язувала паличку і давала, як іграшку, тому в основі ляльки - хрест. Людина вигадувала ляльку - мотанку, подібну собі, як забавку для дитини, як оберіг дому. Виготовляючи цей сакральний предмет, жінки вкладали в неї свою енергію, певні думки і бажання. Ляльку - мотанку передавала мати дочці, коли віддавала до іншого роду, а дочка, у свою чергу, своїй дитині. Це ніби ниточка, яка зв'язує увесь рід.
    Працівники навчилися не лише виготовляти мотанки, а й відкрили для себе певні секрети технології та весело провели час.
    Навчання провела бібліотекар села Любче Алла Антонюк. На цьому виговляти ляльки ми не завершуємо, адже є безліч різновидів мотанки (травничка, нерозлучники, колиханочка, жіноче щастяч, коляда, постушок,багач, веснянка, доля, вербниця та інші). Сьогодні ми навчилися робити "жіноче щастя", а наступного разу плануємо "травничку".
   Будемо раді бачити усіх бажаючих на наших заходах!

 

 

 

 



 

 

 

 


 


                        

Немає коментарів:

Дописати коментар