пʼятницю, 26 травня 2017 р.

"Костомаров: постать в історії"

     У бібліотеці відбулося чергове засідання літературно-мистецької вітальні "Світ прекрасного". Під час заходу учасники познайомилися із життєвим і творчим шляхом видатного українського і російського історика, етнографа, письменника, члена-кореспондента Петербурзької академії наук, одного із керівників Кирило-Мефодієвського товариства, автора історичних досліджень "Богдан Хмельницький", "Руїна", "Мазепа", "Бунт Стеньки Разіна" та інших Миколою Костомаровим. В нинішньому році йому виповнюється 200 років від дня народження.
 Творча спадщина  Костомарова, який піввіку служив вітчизняній науці і культурі, велика і багатогранна. Він створив цілу портретну галерею історичних діячів, докладно дослідив багато найважливіших проблем як української, так і російської історії, уперше розглянувши народ, як її головну рушійну силу, започаткував, обгрунтував, розвинув і пропагував у своїх монографіях та дослідженнях ідею необхідності вивчення життя народних мас. Він відомий також як борець проти самодержавства і кріпосництва, за федерацію слов'янських республік.
      Не раз виникало запитання: що робило цього діяча, до речі, з поширеною репутацією дивака, кумиром суспільства протягом 1840-1880 -х років, що горнуло до нього молодь? Що дало йому єдине в своєму роді становище найпопулярнішого історика?
       Щоб ознайомитись із нелегкою долею видатного діяча, учасники вітальні переглянули фільм про Миколу Івановича Костомарова "Гра долі. Сон Аліни Костомарової".

              




Немає коментарів:

Дописати коментар