понеділок, 3 грудня 2018 р.

"Видатні просвітяни та діячі української культури"



Цього року виповнюється 150 років з часу заснування
 Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Т. Шевченка.

      Всеукраїнське товариство "Просвіта" є однією з найстаріших громадських організацій, яка відіграла вирішальну роль у збереженні української нації, протидіяла процесам денаціоналізації України, виступала за збереження її культури, мови та історії. На зламі двох віків товариство демонструвало духовну єдність українців. Осередки "Просвіти" здійснювали свою діяльність на Галичині, Наддніпрянщині, Кубані, і навіть на далекосхідному Зеленому Клині та Сполучених Штатах Америки.
  В різні часи участь в діяльності товариства брали Андрій Шептицький, Михайло Грушевський, Леся Україка, Іван Франко, Михайло Коцюбинський, Юрій Федькович та багато інших видатних українців.
   Саме цій даті присвячено перегляд літератури "Видатні просвітяни та діячі української культури". Документи, які представлені на розсуд читачів висвітлюють здобутки товариства "Просвіта" на ниві утвердження української національної ідеї, розвитку національної культури, відродження історичної пам'яті, формування національної свідомості та піднесення духовності і добробуту українського народу.


Немає коментарів:

Дописати коментар