понеділок, 29 липня 2019 р.

"КНИГИ, ПРО ЯКІ ГОВОРЯТЬ...." (виставка-презентація нових надходжень)



 Енн Епплбом "Червоний голод. Війна Сталіна проти України"
У книзі "Червоний голод. Війна Сталіна проти України" висвітлює історію голодомору 1932-1933 років та події, що цьому передували. На основі архівних документів, щоденників, усних свідчень, мемуарів, досліджень українських та зарубіжних науковців авторка доводить, що штучний голод в радянській Україні та репресії проти української інтелігенції на початку 1930-х стали складовими єдиного наміру Сталіна та його поплічників. Більшовицькі лідери добре пам'ятали як майже втратили Україну в 1917- 1920 роках. Коли з масовими виступами українських селян проти колективізації ця загроза виникла знову, комуністична влада вдалася до політики творення голоду, яка забрала життя майже чотирьох мільйонів людей. проте, як зазначає Епплбом, в історичній перспективі Сталін програв війну проти України, котра врешті виборола незалежність. І хоча "Червоний голод" написано не у відповідь на сучасні події, розуміння причин, механізму та наслідків Голодомору можуть багато чого прояснити в нинішніх українсько-російських відносинах і трактування спільного радянського минулого.

Джошуа Рубінштейн  "Останні дні Сталіна"
Книги видатного американського фахівця з російських та євразійських досліджень Джошуа Рубінштейна досі замовчують і уникають публікувати в Росії. Всі вони присвячені убивчій практиці більшовицької імперії, методи якої успадкували нинішні господарі Кремля. "Останні дня Сталіна" - захоплююча розповідь на основі практично невідомих або досі не введених у науковий обіг документів про складне переплетення інтриг, змов і політичних подій наприкінці 1952 - на початку 1953 років. Джошуа Рубінштейн розкриває задуми Берії, Маленкова, Хрущова та інших "соратників" вождя, наводить документальні свідчення про смерть Сталіна, що радикально відрізняються від офіційної версії, і намагається проаналізувати психологію тирана, чия смерть, без перебільшення, стала найважливішим поворотним пунктом в історії ХХ століття.


Славенка Дракуліч "Вони б і мухи не скривдили. Воєнні злочинці на суді в Гаазі"
Що перетворює цілком притомних і цивілізованих людей, які нічим не відрізняються від інших у буденному житті, на вбивць і гвалтівників під час війни? І чи будь-хто з нас теж потенційно може стати злочинцем у відповідних умовах? Шукаючи відповіді на ці питання, Славенка Дракуліч спостерігала за розглядами справ на засіданнях Міжнародного кримінального трибуналу в Гаазі щодо воєнних злочинів у колишній Югославії. За моторошними випадками насильства й смертями сотень тисяч людей авторка намагається розгледіти суть - причини конфлікту, що тлів упродовж певного часу, та суспільні зрушення й політичні жести, що зумовили його вибух.


Вінстон Черчілль "Саврола"
Вінстон Черчілль відкрився для українського читача з вельми несподіваного боку - ще з радянських часів за ним міцно закріпилося реноме могутнього стовпа британської колоніальної імперії, поборника всього, що в розумінні комунізованих націй пов'язувалося з демократією і прагненням народів до свободи, такого собі герольда холодної війни. Але своїм твором "Саврола" автор, напевно, подивує всіх, хто цікавиться його величезною літературною спадщиною, адже дотепер його знали як яскравого публіциста й мемуариста, а тут він подарував нам не менш яскравий зразок прози. "Саврола" змусить навіть найприскіпливіших читачів поставити під сумнів імперіалістичну сутність автора, адже він недвозначно стає на бік усього прогресивного і демократичного, виразником чого виступає головний герой роману. Не менш переконливо в творі затавровано спроби правлячого в країні Лавранія режиму придушити виступ народу проти тиранії і обмеження демократичних свобод, і тут дивним чином проявляються алюзії-порівняння двох майданів, лаврінійського і київського, розділених величезним часовим простором, а проте споріднених завдяки боротьбі за однакові для обох цінності - громадянські свободи й людську гідність.

Вінстон Черчілль "Спогади про Другу світову війну. У 2-х томах".
"Спогади про Другу світову війну" - найвагоміший доробок відомого політчного і державного діяча Вінстона Черчілля у царині літератури, за який він 1953 року отримав Нобелівську премію. Аналізуючи перебіг Другої світової, а також її ключові події, Черчілль подає напрочуд широку і детальну панораму останньої великої війни, яка охопила майже увесь світ. Зайве казати, що дуже багато акцентів у цій праці розставлені геть інакше, ніж до цього звикло радянське і навіть пострадянське суспільство. Тому це видання буде особливо корисним не лише для вивчення подій і механізмів Другої світової війни, а й для кращого розуміння різниці в їхній інтерпретації, яка широким історично-культовим ровом і досі пролягає між російсько-радянським табором і рештою цивілізованого світу.



"Друга світова. Непридумані історії. (Не) наша, жива, інша"

Війна розділила родини, позбавила життів, скалічила долі...Знати і пам'ятати важливо в будь-який час. Навіть через багато десятиліть з'являються нові деталі, спогади і свідчення. Автори статей, зібраних завдяки науково-популярному виданню "Історична правда", розповідають про найстрашнішу війну ХХ століття, про долі тих людей, чиї життя назавжди розділилися на до і після. Зокрема ви дізнаєтеся про українців, які воювали в різних арміях, про життя депортованих, про долі вивезених на примусові роботи, про чоловіків і жінок, що назавжди лишилися молодими. Одна війна - різні долі.

                             Світлана Алексієвич "У війни не жіноче обличчя"
Ця книжка про війну розпочинає художньо-документальий цикл "Голоси Утопії" російськомовної білоруської письменниці Світлани Алексієвич. Книжка-сповідь, документ людської пам'яті, запис історії жінок, яким війна дала в руки зброю для захисту рідної землі від фашизму. Це дослідження духовного світу жінок, що виживали в нелюдських умовах війни

Катерина Щоткіна "Любомир Гузар. Хочу бути людиною"
Україні доби Незалежності дуже пощастило, що в неї є Блаженний Любомир Гузар. Він майже півстоліття жив спочатку в США, потім в Італії, багато подорожував із місіями, і тепер став прикладом - яким може бути українець, сформований в умовах вільного світу. Прийнявши управління українською греко- католицькою церквою на тому етапі, коли її називали "регіональною" чи навіть "закордонною", і довівши до статусу церкви для всієї України, патріарх Гузар добровільно передав владу молодому наступнику, щоб мати ще час бути корисним країні., якій не щастить на правителів. Стати добрим порадником за гамбурзьким рахунком. Дороговказом. Гордістю нації.


              Збігнев Бжезінський "Велика шахівниця"
Одна з найбільш резонансних книжок кінця ХХ століття, яка й дотепер притягує інтерес читацької аудиторії. Куди рухаються у своїй міжнародній політиці найбільші держави світу? Якою може бути доля планети за того чи іншого перебігу подій? Такі питання ставив перед собою видатний американський політолог, і його відповіді на них вражають глибиною та проникливістю і збурюють дискусії та емоції. Бжезінського вивчають, його концепцію детально аналізують: одні захоплюються її довершеністю, інші демонізують автора і його твір. Читачі цього видання складуть власне уявлення про глибину і слушність міркувань політолога, що постають перед нами в компетентному українському перекладі. І, звісно, слід пам'ятати, що в концепції Бжезінського і, відповідно, в цій книжці вагоме місце належить Україні, тому що нам випало жити в одному з "геополітичних опорних пунктів" світу.


Герберт Генцмер, Ульрих Хелленбранд "Таємниці цивілізації. Непоясненні дива і загадкові явища".
Історія людства сповнена загадок і таємниць, розгадати які намагається вже не одне покоління дослідників. Ніхто не може пояснити, як і коли були споруджені піраміди Гізи чи Стоунхендж, досі не знайдені таємничі континенти Лемурія та Му, а також легендарна Атлантида. Усе ще не можуть збагнути, як на тілі виникають стигмати і завдяки чому відбуваються чудесні зцілення. А що вже казати про паранауки та медичні феномени на кшталт рентгенівського зору й кришталевих сліз. Хто стоїть за тими неймовірними речами? Небесні сили, інопланетяни? Чи то, може, з-поміж нас є носії надлюдських знань? Пропонуємо читачам ближче познайомитись з непоясненими дивами і бодай краєм ока зазринути за непрозору завісу таємничих знань. Ми переконані, що ця подорож у глиб історії вразить кожного своїми загадками й містичними подіями і надовго запам'ятається.

                    Дара Корній "Чарівні істоти українського міфу. Духи природи".
Ця книжка - чарівна. Ви не просто погортаєте її сторіки - ви поблукаєте стежками правічного лісу, почуєте його дихання, подивитесь в очі старенькому лісовикові, послухаєте чугайстрову сопілку. Може, вам щось прошепоче мавка або побалакає з вами поважний цар Ох...Ви постоїте біля річки - заскочите русалок з їхніми пустощами, а звідти недалеко й на гостину до суворих болотяника й болотяниці. А далі - прогулянка полем і луками, де вас зустрінуть і польовики, і спориш, і луговик... Та й вітри з повітрулями супроводжуватимуть вас під час мандрівки. І насамкінець свої таємниці відкриють духи пір року. Перед вами постане величезний і дуже цікавий шар культурної спадщини давніх українців, химерний світ чарівних істот праукраїнської міфології, досліджений і опрацьований Дарою Корній.



Марія Матіос "Черевички Божої Матері"
Нова повість письменниці - це трагічна буковинська історія червня - липня 1941 року, в якій і справді нема перенасичення правдою.
Іванка Борсукова головна героїня книжки, що перекочувала зі сторінок повісті "Москалиця", у свої дванадцять рочків розуміє найголовніше: що є Добро і що є Зло. Бездоганне знання народних традицій і гуцульських вірувань, людської психології та історичних фактів і на цей раз дозволили Марії Матіос відтворити особливу драму людини ХХ століття на території, яку  історик Тімоті Снайдер назвав "кривавими землями".

Олександр Авраменко "100 експрес-уроків української. Частина 1"
Українською чи по-українськи або по-українському? Скласти чи здати іспит? Протягом дня чи на протязі дня? Як правильно? Цей кишеньковий посібник допоможе вам більш упевнено й грамотно говорити українською. "Створюючи цю книжку, я мав задум у легкій і цікавій формі розповісти про поширені помилки як у приватному спілкуванні, так і в офіційному" - розповідає автор Олександр Авраменко.- "Аби комфортно було вдосконалювати свою мову й мовлення, пропоную вам коротенькі уроки з ілюстраціями, які сприятимуть якнайкращому запам'ятовуванню норм сучасної української мови".

Олександр Авраменко "100 експрес-уроків української. Частина 2"
Ця книжка є продовженням посібника "100 експрес-уроків української". Вона містить ще одну сотню мовних історій, які в доступній формі навчать норм сучасної української мови. Електричка літає, пляж чи занудна нарада - це саме ті місця, у яких розгорнувши цю книжечку, ви зможете провести час з приємністю і користю.
Цей кишеньковий посібник допоможе вам більш упевнено й грамотно говорити українскою. Працюючи над книжкою, пан Олександр, мав задум у легкій та цікавій формі розповісти про поширені помилки як у приватному спілкуванні, так і в офіційному. Щоб удосконалювати мовлення й мову було комфортно, у посібнику подано короткі уроки з дотепними ілюстраціями, які сприятимуть якнайкращому запам'ятовуванню норм сучасної української мови.


Джон Ірвінг "Допоки я тебе знайду. У 2-х томах"
Герой роману голівудський актор Джек Бернс виріс, не знаючи свого біологічного батька. Мати оточила його образ мовчанням і містифікаціями. Пошуки батька, якими починається і завершується ця епопея, визначають все життя Джека. Красень, улюбленець жінок, обдарований артист, всі свої ролі він грає для одного-єлиного глядача. Це дивовижна книга про втрату цнотивості у всіх сенсах, а ще про подорожі, музику, повій, кіно, сакральний сенс татуювань, театр, психіатрів, церкви, насильство, егоїзм, а головне вдячність.
 
                  Теодор Герман Альберт Драйзер "Фінансист".
"Фінансист" - перший роман циклу "Трилогія бажання", в основу якого покладено історію життя американського мільйонера Чарлза Йєркса.
Головний герой роману Френк Ковпервуд починає займатися комерцією ще в школі, а ставши дорослим, переходить до біржових спекуляцій. І хоча його судять за порушення закону і він попадає до в'язниці, герой анітрохи не почувається винним. Вийшовши з тюрми, він використовує свій шанс заробити дуже багато грошей під час банківської кризи. Тепер він почуває себе справжнім переможцем.
                                      Теодор Герман Альберт Драйзер "Титан"
"Титан" - друга частина циклу "Трилогя бажань", в основу якого покладено історію життя американського мільйонера Чарлза Йєркса.
Френк Ковпервуд, вийшовши із філадельфійської в'язниці, разом з Ейлін переїжджає до Чикаго, де знову намагається створити власну імперію. Низка вдалих спекуляцій під час біржевої паніки робить його мільйонером. В особистому житті Френк віддаляється від Ейлін, змінює безліч коханок, поки не закохується у Береніс Флемінг - юну красуню з гарними манерами. Людина, яка добилася успіху в житті, накопичивши мільйони, людина, яка не зупиниться ні перед чим, добиваючись вищих щаблів влади, людина, яка має магнетичну харизму, що підкорює всіх, хто зустрічається на її шляху...- саме таким постає в романі "Титан" Френк Ковпервуд.
                     Теодор Герман Альберт Драйзер "Стоїк"
"Стоїк" - третій, заключний роман легендарної "Трилогії бажання", масштабної розповіді про запаморочливу кар'єру фінансиста, в основу якої покладено історію життя американського мільйонера Чарзла Йєркса. Френк Ковпервуд - геніальний підприємець з безпомилковим діловим чуттям, випробувавши всі можливості збагачення на заході, вирішує вирушити до Англії, щоб зайнятися розвитком метрополітену в Лондоні. Ставши могутнім ділком, Френк зі стоїчним спокоєм приймає тимчасові поразки в бізнесі й удари долі, залишаючись на вершині фінансового олімпу...Але й на нього чекає зворотний бік успіху. Що ж лишається у людини, коли "мільйони розсіюються, як дим"?..
                           Андрій Курков "Львівська гастроль Джимі Хендрікса"
"У житті найцікавіше - це життя,- сказав одного разу письменник, звертаючись до своїх читачів. І його роман "Львівська гастроль Джимі Хендрікса", де переплітаються дійсність і вигадка, де немає межі між реальністю і сюрреалізмом, яскраве тому підтвердження. Над сухопутним Львовом літають чайки, і в місті часом пахне морем. Колишні хіпі в компанії з екс-капітаном КДБ збираються на Личаківському цвинтарі біля могили...американського рок-співака і гітариста Джимі Хендрікса. А по стародавніх вулицях міста носиться ночами старенька іномарка з людьми, жадаючими вилікуватися...


                       Андрій Курков "Пікнік на льоду"
Головний герой роману "Пікнік на льоду" - журналіст Віктор Золотарьов - отримує незвичне завдання від однієї провідної газети: писати некрологи про відомих впливових людей, які ...поки ще живі. Поступово він розуміє, що став учасником серйозної гри якихось тіньових структур, вийти з якої живим практично неможливо...
                                         Андрій Курков "Закон равлика"
Книга продовжує розпочату автором у романі "Пікнік на льоду" розповідь про долю журналіста Віктора Золотарьова. Рятуючись від смерті в Антарктиді або беручи участь у передвиборчій кампанії в Києві, переживаючи жахи "добровільного" чеченського полону, він усвідомлює справедливість народженого самим життям Закону равлика: без власного будиночка, даху, ти, як равлик без мушлі,- безпорадний слимак. і будь-хто, мимохідь, може просто тебе розчавити "носаком модної тупоносої туфлі..."
Андрій Курков "Сірі бджоли"
У селі Мала Староградівка, яке знаходиться в так званій сірій зоні, залишилися жити лише двоє - пенсіонер сорока дев'яти років Сергій Сергійович і його колишній однокласник Пашка. І вони, маючи абсолютно протилежні погляди на життя, змушені миритися, хоча до одного заходять в гості українські військові, а до іншого - сепаратисти. Головна турбота Сергійовича - як і куди з настанням весни відвезти подалі від війни своїх бджіл - всі шість вуликів. Відвезти туди, же не стріляють, щоб згодом у меду не було присмаку війни. Зібравшись у дорогу, бджоляр і сам поки не уявляє, які випробування чекають на нього і на його бджіл. Після не зовсім вдалої зупинки біля Запоріжжя він вирішує їхати з бджолами до Криму, до татарина, з яким познайомився понад двадцять років тому на з'їзді бджолярів. Він навіть уявити собі не може, що літо, проведене в Криму, навчить його не довояти не тільки людям, а й власним бджолам.

Немає коментарів:

Дописати коментар