четвер, 26 вересня 2013 р.

"Бібліотека - центр нашої громади"

    Бібліотека є найбільш доступним культурним закладом для місцевої громади і виконує чимало місій. Це своєрідний довідковий, інформаційний, освітній центр та місце реабілітації соціально незахищених прошарків суспільства.
    Відповідно до наказу управління культури облдержадміністрації № 89 від 24.05.2013 року "Про проведення обласного огляду-конкурсу сільських бібліотек "Бібліотека на службі сільської громади" провідним методистом централізованої бібліотечної системи зініційовано проведення в районі громадських обговорень "Бібліотека - центр нашої громади", які проходили з червня до вересня 2013 року. Вони спонукали органи влади та громадськість району оцінити важливу роль та здобутки бібліотечних закладів як центрів місцевої активності для згуртування громади.
     У громадських обговореннях взяло участь 30 бібліотекарів та близько 40 осіб, які є користувачами бібліотеки. Активну участь в обговоренні брали представники місцевого самоврядування, сільська інтелігенція, священники, учнівська молодь. 74,2% від загальної кількості опитаних вважають роботу бібліотечних закладів задовільною.
    Громадські обговорення було проведено у два етапи. Перший - слухання відбувалися у бібліотеках-філіях, другий - підсумки підводилися на засіданні "круглого столу" у центральній районній бібліотеці.
    На базі бібліотек- філій с. Топільне, Городині, Копачівка, Пожарки відбулися обговорення "Сільська бібліотека: модернізація діяльності в контексті часу" за участю представників влади, громади, фахівців ЦБС.
   У зустрічі в Березолуквіській сільській бібліотеці взяли участь голова виконкому Березолуківської сільської ради Володимир Григорчук та директор місцевої школи Володимир Блажко, які подякували за подвижницьку працю бібліотекарю, що популяризує книгу та доносить інформацію до широкого кола громадян.
     Під час проведення слухань окремі завідувачі сільських філій (Тристень, Городині, Пожарки, Переспа, Рудня) інформували про результативність громадських обговорень, що дало можливість виділити комплекс цікавих ідей, пропозицій та побажань на адресу бібліотечних закладів, висловлених громадами сільських населених пунктів.
    25 вересня 2013 року відбулися підсумки громадських обговорень "Бібліотека - центр нашої громади" за участю представників влади, громадськості, бібліотечних працівників ЦБС.
    У заході взяли участь голова Рожищенської районної ради Андрій Музика, керівник апарату райдержадміністрації Ігор Кузава, начальник відділу культури і туризму РДА Тетяна Новосад, головний спеціаліст відділу культури і туризму РДА Лариса Кучмук, директори РД "Просвіта" та дитячої музичної школи Лідія Романюк та Юрій Сосовський, директор ЦБС Світлана Осипчук, бібліотечні працівники району, громадськість, які відзначили важливість місії бібліотеки у суспільстві та її значення для місцевої громади.
     Підсумовуючи проведені в районі громадські слухання, провідний методист ЦБС Катерина Олексюк зазначила, що громадські обговорення визначили місію бібліотеки, яка забезпечує доступ громадян до всіх видів суспільної інформації, сприяє оволодінню інформаційною та комп'ютерною грамотністю, надає можливості для індивідуального творчого росту. Послуги бібліотеки мають постійно удосконалюватися і змінюватися з урахуванням змін у соціумі. Водночас потребують вирішення питання поліпшення матеріально-технічної бази: оновлення бібліотечних фондів, створення комфортних умов для користувачів, забезпечення сільських книгозбірень новітніми технологіями, належним бібліотечним обладнанням.
   Завершальним етапом громадських слухань було прийняття резолюції, в якій дано рекомендації для подальшого розвитку бібліотечної справи.




Немає коментарів:

Дописати коментар