четвер, 29 вересня 2016 р.

"Страшна правда Бабиного Яру"

Могильний вітер з тих ярів повіяв -
Чад смертних вогнищ, тіл димучих згар.
Дивився Київ, гніволиций Київ,
Як в полум'ї метався Бабин Яр.

За пломінь цей не може буть покути.
За погар цей нема ще міри мсти.
Будь проклят той, хто зважиться забути.
 Будь проклят той, хто скаже нам:                                                                                 "прости..."

                                                                                                       Микола Бажан

В 1941 році за два дні - 29 та 30 вересня - в урочищі Бабин Яр розстріляли майже 34 тисячі євреїв. Загалом під час окупації Києва у 1941-1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів німецькими окупантами мирного населення і радянських військовополонених, євреїв та циган - за етнічною ознакою, а також членів ОУН, партійних та радянських активістів, підпільників та інших. Було знищено понад 100 тисяч радянських людей.

"Бабин Яр - це трагедія всього людства, але сталася вона на українській землі, і тому українець не має права забувати про неї так само, як і єврей. Бабин Яр - це наша спільна трагедія, це трагедія перш за все українського і єврейського народів. Цю трагедію приніс нашому народу фашизм...",- наголосив український літературознавець, дисидент Іван Дзюба у своїй промові на першому мітингу пам'яті жертв Бабиного Яру у 1966 році.  

Нинішнього року минає 75 років від дня  трагедії. З нагоди цієї дати  для користувачів бібліотеки  організовано перегляд літератури "Страшна правда Бабиного Яру" 


Немає коментарів:

Дописати коментар