четвер, 20 серпня 2020 р.

"Рей Бредбері - той, хто написав майбутнє "

 

      22 серпня виповнилося б 100 років одному з найвизначніших письменників ХХ ст. Рею Дугласу Бредбері. За своє життя автор написав 11 романів, понад 400 фантастичних повістей та оповідань, 21 п'єсу, а також інші літературні твори, кіносценарії, вірші, статті.

    Незначну частину цих творів Ви можете знайти у фондах нашої бібліотеки.

      Крім того пропонуємо вашій увазі деякі цікаві факти з життя, найкращі цитати Рея Бредбері.



         "Коли мені було 19 років, я не міг вступити до коледжу: я був з бідної родини. Грошей у нас не було, тож я ходив до бібліотеки. Три дні на тиждень я читав книги. В 27 років замість університету я закінчив бібліотеку", - так він писав у своїй автобіографії.



       Рей Бредбері мав унікальну пам'ять. Він стверджував, що пам'ятає події свого дуже раннього дитинства, коли він фактично був ще немовлям. Психологи стверджують, що такі ранішні спогади властиві людям з багатою фантазією і вони не є справжніми. Проте, хто зна ... 


       Коли Рей закінчив школу, в родини не було грошей на пристойний одяг, в Америці лютувала Велика депресія. Хлопцеві довелося йти на випускний в костюмі свого дядечка. Справа в тому, що дядечко помер у вуличній стрілянині, й мамі довелося заштопувати дірки від куль на піджаку.

     З дружиною Рей познайомився у книгарні. Вони прожили разом 56 років, та виховали чотирьох доньок.

     В одному з інтерв'ю Бредбері зізнався, що його заповітною мрією є подорож на Марс, і навіть жартома просив поховати його там в банці з-під капустяного супу.

    Цікавий також факт, що роман письменника "451 градус по Фаренгейту", що приніс йому світову славу, вперше був опублікований в 1941 році у журналі "Playboy", який щойно з'явився. Ось так, до речі, виглядала обкладинка того номеру.


       Ще розповідають про випадок з життя письменника, коли він єдиний раз не стримався та дозволив собі нецензурну лайку. Це трапилося на занятті в одному з коледжів, коли студенти намагалися трактувати роман  "451 градус по Фаренгейту" та зовсім не зважали на заперечення автора.
     В одному з останніх інтерв'ю в Бредбері спитали, чому багато з його прогнозів не виповнилося, зокрема чому досі немає поселень людей на Марсі, на що він досить різко відповів: "Тому що люди - ідіоти". Він сказав, що люди вигадали такі безглузді речі, як одяг для собак, посаду рекламного менеджера й "штуки на зразок айфону". Якби люди більше розвивали науку, вивчали космічний простір, важко навіть уявити, яким би був зараз наш світ. Але сучасне суспільство, на думку Бредбері, "хоче займатися споживанням - пити пиво і дивитися серіали".
     Тим не менш, твори Бредбері сповнені оптимізмом та вірою в людство. Вони демонструють проблеми, які людям необхідно подолати, щоб рухатися у світле майбутнє. В цьому їх найбільша цінність для читача.

     Ну і добірка найкращих цитат:
  Є злочини гірші, ніж спалювати книжки. Наприклад - не читати їх.
  Коли людині 17, вона знає все. Якщо їй 27 й вона знає все - значить їй все ще 17.
  Щоб вижити, треба припинити допитуватися, в чому сенс життя. Саме життя й є відповіддю.
   Ширше відкрий очі, живи так жадібно, наче за 10 секунд помреш. Намагайся здивувати світ. Він прекрасний за будь-яку мрію, створену на фабриці й куплену за гроші. Не вимагай гарантій, не шукай спокою - такого звіра немає у світі.
   Так, ми маємо вдосталь вільного часу. та чи маємо час подумати?
   В нас один обов'язок - бути щасливими.
   Не має значення, що саме ти робиш; важливо, щоб все, до чого ти торкаєшся, змінювало форму, ставало не таки, як раніше, щоб в ньому залишалась часточка тебе. В цьому різниця між людиною, що просто стриже траву, й справжнім садівником.
   Кохання - це коли хочеш пережити з кимось усі чотири пори року. Коли хочеш бігати з кимось від весняної грози під всипаний квітами бузок, а влітку збирати ягоди й купатися у річці. Восени разом варити варіння і заклеювати вікна від холоду. Взимку - допомагати пережити нежить й довгі вечори...
   Я зазнав просте і найбільше у світі щастя - я був живий.
    








Немає коментарів:

Дописати коментар