пʼятницю, 6 листопада 2020 р.

«Унікальність таланту Дмитра Яворницького»

6 листопада виповнюється 165 років від дня народження видатного українського історика, археолога, етнографа, фольклориста, лексикографа, письменника, дослідника історії українського козацтва, музеєзнавця, автора понад 1500 наукових праць ДМИТРА ІВАНОВИЧА ЯВОРНИЦЬКОГО (1855-1940)

Його ім'я овіяне легендами. З ним пов'язані малоймовірні, на перший погляд, пригоди при розшуках залишків козацької старовини. Кропіткий збирач народних переказів і спогадів, він став героєм багатьох із них. Чуйний, відвертий, доброзичливий, - його знали і поважали, дружбою з ним пишалися. Яскраві публічні виступи та наукові праці - все це приваблювало до нього. Не дивлячись на переслідування, наприкінці минулого століття вчений набув широкої популярності в Україні - на любій серцю батьківщині, де за палку пристрасть до історії Запорозького козацтва люди нарекли його "запорозьким батьком".

З нагоди ювілейної дати працівники відділу обслуговування центральної районної бібліотеки підготували історичну розвідку "Унікальність таланту Дмитра Яворницького". Запрошуємо до перегляду!


Немає коментарів:

Дописати коментар