понеділок, 11 березня 2013 р.

Масляна, Масляна, яка ти мила...


             Розпочався останній тиждень перед Великим постом - свято проводів зими або Масляна. Це старовинне свято наші пращури відзначали віддавна і воно мало національний характер. В Україні цей тиждень мав кілька назв - Масляна, Сиропусний тиждень, Пущення, Загальниця, "ніжкові заговини", Колодій тощо. Він ділиться на три основні частини: зустрічний ("переломний") понеділок, "широкий" четвер та "прощальна" чи "шуткова" неділя. 
             Основною стравою на Масляну є вареники з сиром і сметаною, але й гречані млинці на маслі або смальці смажені - теж обрядова їжа в ці дні на Україні. Назва цього свята, очевидно, походить від молочних продуктів (сирні вироби та масло). Популярними були й склотини від масла. "Нехай буде,- казали в таких випадках,- і маслянка, аби щоранку!"
          Загалом Масляна вважалося жіночим святом. Заміжні жінки увесь цей тиждень справляли "колодку". В понеділок зранку вони збиралися  в корчмі "колодкувати". Одна з них кладе на стіл невеличке поліно або палицю - це колодка. Інші беруть по черзі і вповивають її шматками полотна, потім знову кладуть на стіл. Це значить, що колодка народилася.  Купують горілки, сідають за стіл навколо колодки, п'ють і поздоровляють одна одну з народженням. Підпивши, жінки розходяться, а колодка залишається в шинку до наступного дня. Так п'ють до суботи, бо ж у понеділок колодка народилась, у вівторок хрестилась, у середу похрестини, в четвер колодка помирає, в п'ятницю її хоронять, а в суботу плачуть. Розуміється, ніхто за нею не плаче, а п'ють і гуляють однаковісінько - як при "народженні", так і при "смерті".
            Крім цього, в понеділок на Масляній заміжні жінки ще ходять по домах, де є дорослі хлопці або дівчата, і прив'язують матерям колодку до ноги. Це кара за те, що не оженили синів чи не повіддавали дочок заміж. В четвер господині збираються компаніями і спеціально п'ють та гуляють - "щоб телята водились!" В п'ятницю - частунок тещі. Частуючи гостей, зять говорив: "Пийте, люди добрі, по повній чарці, хай у моєї тещі горло не пересихає!" Погулявши отак цілий тиждень, наші люди говорили колись: "Масляна, Масляна, яка ти мила,- якби ж тебе сім неділь, а посту одна!"
           Кожна нація, кожен народ має свій великий скарб - звичаї, що виробилися протягом багатьох століть і освячені віками. Більш детально про свята та обряди українського народу можна дізнатися, звернувшись до фонду нашої бібліотеки.

             

                


Немає коментарів:

Дописати коментар