понеділок, 15 квітня 2013 р.

Поет, гуморист, казкар

  


МИХАЙЛО ДМИТРОВИЧ ХИЖКО

(1923 - 1986 рр.)






             Є люди, які живуть і після смерті у своїх справах. Вони невмирущі, бо залишили після себе добрий слід. Таким був Михайло Хижко, що прославив Волинський край поетичним словом. У ці квітневі дні йому виповнилося б 90!
          За професією - агроном, а за покликанням - гуморист. Він дуже любив життя, людей. Притягував до себе дотепністю та веселим сміхом. У спілкуванні з оточуючими шукав теми для своїх творів, у яких гострим дотепним словом висміював ледарів, злодіїв, пияків, але з теплом писав про працьовитих і дбайливих господарів.
            За  життя  Михайло   Дмитрович  встиг  видати дві книжки "Трухлявий пень"   ("Каменяр", 1965) та "Заздрісний гарбуз" ("Бібліотека "Перця", 1974). Вже після його трагічної смерті, що сталася 2 липня 1986 року, було видано ще дві - "Сміх і гріх" (МП"ГРАНОСЛОВ" Волинської організації Спілки письменників України, 1993) та "Загадки з бабусиної грядки" ("Веселка", 1988).

             

                

     З нагоди 90-річчя від дня народження Михайла Хижка у літературно-мистецькій вітальні "Світ прекрасного"  відбувся вечір- спогад "Поет, гуморист, казкар". Гостями заходу стали українські поети, члени Національної Спілки письменників України Василь Степанович Гей та Іван Іванович Чернецький. Вони завітали в Рожище, щоб поділитися спогадами про свого колегу по перу Михайла Хижка. Щирі слова вдячності на адресу гостей та організаторів заходу прозвучали від заступника директора обласної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки Євгенії Олексіївни Євтушок та шанувальниці поетичного слова, активної читачки бібліотеки Іди Михайлівни Войтюк.
       Присутні заходу - студенти ветколеджу, учні ЗОШ №2, вчителі, викладачі, працівники культури - отримали велике задоволення, слухаючи гуморески ювіляра у майстерному виконанні поета Василя Гея та керівника драматичного гуртка клубу с. Кременець  Миколи  Репецького. За підтримки  обласної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки для користувачів районної бібліотеки організована книжкова виставка "Веселе слово Михайла Хижка", де представлені твори гумориста та література про нього.


       

        

       

       

       

       





Немає коментарів:

Дописати коментар