четвер, 24 грудня 2020 р.

" Як умру, то поховайте... "

                     "Заповіт належить до шедеврів світової поезії всіх часів і народів"

                                                                                                                       Петро Жур

Однією із найвидатніших поезій Т. Г. Шевченка є його безсмертний твір - "Заповіт". Вірш був написаний 25 грудня 1845 року, коли поет лежав у Переяславі хворий. Хоч поштовхом до написання вірша стала важка хвороба автора, проте "Причини, що породили твір, крилися в тій суспільно-політичній дійсності, яку спостерігав поет у 30-40 рр..."

Тарас Шевченко не знав тоді, що його поезія стане народним гімном, бойовим закликом до боротьби не тільки в його Батьківщині, але й далеко за її межами. Не думав ні про славу, ні про почесті, ні про можливу кару за свої сміливі думки. Він тільки хотів сказати народові про те, що думав, що почував. То був його заповіт.

Так "Заповіт" пішов у люди: його переписували в десятках і сотнях примірників, передавали з рук в руки, вивчали напам'ять.

У різних списках і виданнях цей вірш мав різні назви: "Завіщаніє", "Думка", "Остання воля". З 1867 року за ним закріпилася назва "Заповіт".

Цей твір перекладено більш як 140 мовами світу. Виникло навіть прислів'я: "Шевченків "Заповіт" облетів увесь світ"

Зважаючи на доленості і бурхливі події, які відбуваються сьогодні в Україні, пророчі слова Шевченка живуть посеред нас, додають сміливості і впевненості у боротьбі за волю і незалежність нашої держави:  "... Кайдани порвіте

                                                                              І вражою злою кров'ю

                                                                                                              Волю окропіте..."


1 коментар:

  1. Мені шкода розмістити це в Інтернеті, але у мене немає вибору. Я ніколи не вірив у любовні заклинання чи заклинання, поки не зустрів того фокусника, коли цього року відвідав свого друга в Україні на діловому саміті. Я думав, що людина на ім’я доктор АЛАБА був справді могутнім, і він міг допомогти із заклинаннями, які повернули б загублених, закоханих та чарівні гроші, магію чи магію для хорошої роботи чи щастя. Зараз я щаслива. Я даю свідчення, тому що чоловік, за якого я хотів одружитися, залишив мене за 5 тижнів до весілля, і моє життя було перевернуто з ніг на голову, бо наші стосунки тривали 3 роки. Я дуже любив його, але його мати була проти нас і не мала добре оплачуваної роботи. Зустрівши цього чарівника, я розповів йому, що сталося, і пояснив йому ситуацію. Спочатку я вагався і був підозрілим, але просто спробував. І через два дні, коли я повернувся до Німеччини, мені зателефонував друг (нині чоловік), який прийшов до мене, і я вибачився, що все було домовлено з його матір’ю та родиною та отримав нову співбесіду, щоб одружитися. Я не повірив, бо доктор АЛАБА просто запитав моє ім’я та ім’я мого друга і все, що я хотів. Що ж, зараз ми щасливі у шлюбі і чекаємо на нашу маленьку дитину, а мій чоловік також має нову роботу, і наше життя стало набагато кращим. Його електронна пошта така: тепер ми щасливі у шлюбі та чекаємо на нашу маленьку дитину, а мій чоловік також має нову роботу, і наше життя стало набагато кращим. Його електронна пошта така: тепер ми щасливі у шлюбі та чекаємо на нашу маленьку дитину, а мій чоловік також має нову роботу, і наше життя стало набагато кращим. Його електронна адреса: dralaba3000@gmail.com Ви також можете надіслати йому WhatsApp на +2349071995123.

    ВідповістиВидалити