вівторок, 26 січня 2021 р.

"Талант, дарований небом"

            

"Все можна виправдати високою метою - та тільки не порожнечу душі"

                                                                   Павло Тичина 

27 січня виповнюється 130 років від дня народження українського поета, публіциста, громадського та державного діяча доби УНР та УРСР Павла Григоровича Тичини (1891-1967).


За документами в дитинстві Павло Григорович носив прізвище Тичинін. Саме він у одній із анкет стверджував, що справжнє його ім'я - Тичина Павло Григорович, але "чомусь батькові забажалося Тичину переробити на Тичиніна - і це останнє у мене по всіх документах, кінчаючи середньою школою".

Народився за різними даними, 23 чи 27 січня 1891 року. У офіційних біографіях називають саме другу дату. Традиційна дата 27 січня є датою хрещення (так записано в знайденій у Київському міському архіві в справах Комерційного інституту виписці з церковної книги). Був сьомою дитиною сільського дяка Григорія. Павло був природженим музикою (мав абсолютний слух), природженим малярем, і, звичайно ж, талановитим поетом, якому, на жаль, довелося творити у страшну добу тоталітаризму.

Як зазначав Василь Стус, постать не менш трагічна в українській літературі, "Феномен Тичини - феномен доби. Його доля свідчитиме про наш час не менше за страшні розповіді істориків: поет жив у час, що заправив генія на роль блазня. І поет погодився на цю роль...У страшну добу сталінських репресій одних письменників розстріляли, других - зіслали в концтабори, третіх - розтлили. Тичину репресували визнанням. Покара славою - одна з найновіших і найефективніших форм боротьби з мистецтвом".

Місія громадянської поезії в роки сталінізму, у значній мірі сприйнятій і Тичиною, зводилася до трьох понять - оспівувати, закликати, боротись. Його вірші, написані на підтвердження скороминучих гасел, померли разом зі своїм часом.

Проте ми знаємо і інші твори поета, де "вилився весь Тичина з надзвичайною своєрідною поетичною індивідуальністю, з дужим талантом, з усіма своїми позитивними і негативними сторонами". (С. Єфремов): поетичні збірки "Сонячні кларнети", "Замість сонетів і октав", "Плуг", "Вітер з України", філософсько-героїчна поема про страшні події Другої світової війни "Похорон друга", поема - симфонія "Сковорода" (видана посмертно книгою досить значного обсягу), шедевр інтимної лірики "Ви знаєте, як липа шелестить", вірш "Пам'яті тридцяти" (пам'яті загиблих під Крутами) та багато інших творів.

Вульгарно-соціологічна критика епохи сталінського терору зробила все, щоб збіднити творчість Тичини, щоб його замовчали або спотворити його шедеври, окарикатурено виставляючи в школі, перед школярські наївні очі якісь і справді невдалі рядки поета.

Сьогодні, на щастя, поет повертається до читачів неушкодженим, незнівеченим, повертається до нас той, кому доступно було пізнати божественну красу гармонійності світу, відчути весь трагізм епохи, зіткнення двох сил: світлих, творчих і чорних, руйнівних в їх вічнім борінні.

З нагоди ювілейної дати українського поета Павла Григоровича Тичини  працівники відділу обслуговування організували книжкову виставку "Талант, дарований небом", де представили матеріал про життя та творчість, і звичайно ж, його чудові поетичні твори.

2 коментарі:

  1. Мені шкода розмістити це в Інтернеті, але у мене немає вибору. Я ніколи не вірив у любовні заклинання чи заклинання, поки не зустрів того фокусника, коли цього року відвідав свого друга в Україні на діловому саміті. Я думав, що людина на ім’я доктор АЛАБА був справді могутнім, і він міг допомогти із заклинаннями, які повернули б загублених, закоханих та чарівні гроші, магію чи магію для хорошої роботи чи щастя. Зараз я щаслива. Я даю свідчення, тому що чоловік, за якого я хотів одружитися, залишив мене за 5 тижнів до весілля, і моє життя було перевернуто з ніг на голову, бо наші стосунки тривали 3 роки. Я дуже любив його, але його мати була проти нас і не мала добре оплачуваної роботи. Зустрівши цього чарівника, я розповів йому, що сталося, і пояснив йому ситуацію. Спочатку я вагався і був підозрілим, але просто спробував. І через два дні, коли я повернувся до Німеччини, мені зателефонував друг (нині чоловік), який прийшов до мене, і я вибачився, що все було домовлено з його матір’ю та родиною та отримав нову співбесіду, щоб одружитися. Я не повірив, бо доктор АЛАБА просто запитав моє ім’я та ім’я мого друга і все, що я хотів. Що ж, зараз ми щасливі у шлюбі і чекаємо на нашу маленьку дитину, а мій чоловік також має нову роботу, і наше життя стало набагато кращим. Його електронна пошта така: тепер ми щасливі у шлюбі та чекаємо на нашу маленьку дитину, а мій чоловік також має нову роботу, і наше життя стало набагато кращим. Його електронна пошта така: тепер ми щасливі у шлюбі та чекаємо на нашу маленьку дитину, а мій чоловік також має нову роботу, і наше життя стало набагато кращим. Його електронна адреса: dralaba3000@gmail.com Ви також можете надіслати йому WhatsApp на +2349071995123......................,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

    ВідповістиВидалити
  2. Baccarat - Online casino | Worrione
    The Baccarat game involves doubling your 메리트카지노총판 losses (the number you place). หารายได้เสริม The game 바카라 is played in five variations. The player can choose a single bet or multiple

    ВідповістиВидалити