понеділок, 19 серпня 2013 р.

"Прийшов Спас - пішло літо від нас"


        19 серпня відзначається Другий Спас, свято, яке за церковним календарем називається Преображенням Господнім. У народі це свято найчастіше називають Спасом Яблучним. За важливістю це третє після Різдва і Великодня свято.
      Згідно зі Святим Письмом, цього дня Ісус разом із двома учнями піднявся на гору Фавор. Ісус молився, а учні дрімали. Посеред ночі вони прокинулися й побачили дивовижне видовище - їхній Учитель став осяяний неземним світлом. Поряд із Ним були старозавітні пророки Мойсей та Ілля. Учні відчули невимовний спокій, радість і блаженство і мовили до Ісуса: "Як гарно нам тут...поставимо тут шатра і залишимося". Але Ісус не погодився на те, бо знав, що має дати учням своїм і всім людям ще й інший, найважливіший знак - святого Воскресіння. Преображення Господнє, яке сталося незадовго до смерті й розп'яття, було знаком того, що смерть Спасителя не є страшною - Він буде преображенний. Це надія і для всіх людей досягти святості й просвітитися сяйвом Вишнього світу.
      У народі Спас вважається ще й святом врожаю, яке має давні традиції. Цього дня освячують у церкві дари саду, городу, пасіки: мед у стільниках, яблука, груші, сніпки колосся жита й пшениці, а також воду. Освячені в цей день трави - м'яту, волошки, любисток, материнку - використовують при різних хворобах та нещастях, у їхньому відварі купають малюків. Старі люди й досі пам'ятають про те, що матері, у яких загинули маленькі діти, не повинні до Спаса їсти яблук. Поясненням цьому вважається апокрифічне сказання, в якому йдеться, що на Преображення Господнє Діва у потойбіччі частує дітей золотими яблучками. Немовлята, матері яких виконали обітницю, отримують їх і на радощах смакують.
     Як це не сумно, але Спас знаменує завершення літа. Іноді в цей час настає різке похолодання, тому в народі кажуть: "Прийшов Спас - готуй рукавиці про запас!" та "Святий Спас приготував усього про запас: і дощ, і вітер, і холод".
      На Яблучний Спас було прийнято щедро роздавати милостиню - ділитися тим, що вродило.


                          Яблучний Спас (Медовий) // Позакл. час.- 2008.-№6.- С.79

Немає коментарів:

Дописати коментар