середу, 7 серпня 2013 р.

Луцький Псалтир - святиня для кожного


      В 2013 році вся Україна вшановує 1025 річницю Хрещення Русі. З нагоди цієї дати в районній бібліотеці для дорослих організовано книжкову виставку "Віра зцілить наші душі", презентація якої відбулася у травні цього року. Приємно, що всі книги, які представлені на даній виставці, зібрані і подаровані головою райдержадміністрації Володимиром Миколайовичем Масаловим, заступником голови райдержадміністрації Олександром Ростиславовичем Фальфушинським та приватним підприємцем Анатолієм Шинкаруком.
        Луцький Псалтир - унікальна книга XIV століття -  стала ще одним приємним подарунком для бібліотеки від голови райдержадміністрації. 
                

      Оригінал цієї найбільш екзотичної книги Середньовіччя знайдено в Лаврентіївській бібліотеці італійської Флоренції у 1954 році.
            І тільки в цьому році завдяки зусиллям та ініціативі Бориса Клімчука та його фонду "Рідна Волинь" та  за сприяння керівника Волинської єпархії УПЦ митрополита Ніфонта факсимільна копія цього унікального видання надійшла в область.
         В палітурному оформленні книги використано мотиви тиснень українських рукописів XIV-XVII століть. Видання цікаве та пізнавальне з точки зору палеографії, текстології, історії церковнослов'янської мови. Це шана нашій історії, релігії, культурі.
          Віднині ця книга стане доступною користувачам централізованої бібліотечної системи. Будемо рекомендувати Луцький Псалтир читачам як частинку нашої історії, відкопану із глибокої данини, і сподіваємося на нові приємні зустрічі.
         Частину книг Луцького Псалтиря буде пущено у продаж, а виручені кошти підуть на будівництво храму Всіх Святих Землі Волинської, що у Луцьку.




Немає коментарів:

Дописати коментар