четвер, 29 серпня 2013 р.

"Третій Спас - хліба припас"

   

          Після великого дня Успіння Божої Матері відзначається Третій Спас, друга назва якого - Спас на Полотні (Горіховий, Хлібний). Цей день присвячено, власне, першому зображенню, першій іконі Ісуса Христа, яка була "нерукотворною", не була витвором людини (маляра чи скульптора). Згідно з благочестивим Переданням, в місті Едессі (Месопотамія) жив цар Авгар, який захворів на проказу. Почувши про чудесні зцілення, що їх творив Ісус Христос, Авгар послав до нього гінця з проханням приїхати в Едессу й вилікувати його. Христос відповів гінцеві, що після завершення своєї справи на землі він пришле до царя одного зі своїх учнів, який його вилікує. Під час розмови Ісус обмив своє обличчя і витерся рушником, на якому відбився його лик. Гінець доставив відповідь Ісуса Христа і рудесний рушник Авгарові. Й коли той витирався цим рушником, діставав велике полегшення.
        Після вознесіння Ісуса Христа на небо один із сімдесяти його апостолів - Фадей прийшов в Едессу й вилікуава царя. Після такого дива жителі Едесси разом зі своїм царем прийняли християнство, а убрус (ікону на полотні) встановили у стіні над головними воротами міста, для всезагального поклоніння. В Едессі ікона ця довго зберігалася як місцева святиня, поки мусульмани - сарацини не пограбували Едессу й вивезли убрус.
      944 року візантійські імператори викупили ікону в мусульман. Вона була досталена в Константинополь  і 29 серпня урочисто посіла почесне місце в храмі. На честь цих подій і встановлено свято Третього Спаса.
      У селянському побуті свято Третього Спаса пов'язане із закінченням жнив та сівби озимини: "Третій Спас -хлібний", "Третій Спас - хліба припас" тощо. Цього дня господарі, звільнившись від роботи в полі, переходили до торговельних справ. Починалася торгівля полотном.
      
           Спас на Полотні (Горіховий, Хлібний)// Позакл. час.- 2008.- №6.- С.79

         Спаси//Сапіга В. К. Українські народні свята та звичаї/ В. К. Сапіга.- К.: Т-во "Знання України", 1993.- С.89-90

Немає коментарів:

Дописати коментар