середу, 28 серпня 2013 р.

"Перша Пречиста жито засіває..."



       На серпень випадає ще одне велике християнське свято, що належить до так званих богородичних свят - Успіння Пресвятої Богородиці Пріснодіви Марії. У народі це свято ще називають "Перша Пречиста" і святкують  28 серпня.
      Згідно з писанням християнських богословів, смерть Марії проходила в обставинах багатьох чудес. Так, за три дні до смерті до неї з'явився архангел Гавриїл і сказав, що її бажання піти до сина збудеться, й тут же вручив їй райську гілочку. В день смерті Марії всі апостоли опустились на хмарах до її одру. "О третій годині дня сам цар слави Ісус Христос із тьмою ангелів, зі всіма небесними силами, праотцями й пророками й зі всіма праведними душами наблизився до своєї матері й сказав: "Прийди ближня моя, прийди, голубко моя, прийди, дорогоцінний скарб й увійди в обитель вічного життя", і вона віддала душу свою в руки Господа". Після цього тіло Марії було покладено в домовину й завалено каменем.  А "через три дні відкрили камінь від домовини на горі, але тіла Марії там не було, були одні пелени, вона була воскрешена й узята на небо із тілом".
      Цим святом власне завершується літній хліборобський сезон.  До Успення Божої Матері годилося зібрати  садовину (окрім пізніх сортів). Робили це переважно дівчата. Беручись за роботу, юнки наспівували:
                                                  Пречиста по груші ходила,
                                                 Пречиста мішок загубила,
                                                 А Спас ішов, мішок знайшов.
                                                                       "Спасику, батьку,
                                                                       Віддай мій мішочок,
                                                                       Не буду ходити у твій садочок".
      З Першою Пречистою в'яжеться ще й заготівля калини. Як ми знаємо, ця рослина правічно симовлізувала Україну, вона й дотепер залишилася нашою національною емблемою. Важко уявити оселю, де б не зростав бодай один кущ калини. Після церковної відправи, зодягшись у святкове вбрання, дівчата гуртом йшли в ліс чи на луг по калину. Похід цей був особливо урочистим і супроводжувався різноманітними обрядовими дійствами - піснями, іграми, хороводами.
      Після цього дня батьки, що мають дорослих дітей, готуються до весільного сезону. У цей період відбуваються "зговори", "оглядини", "заручини". Не випадково, в обіг увійшли крилаті вислови: "Старости на Пречисту - в хаті речисто", " Як прийде Пречиста - стане дівка речиста" чи "Прийшла Пречиста - сватів несе нечиста".
     Після Першої Пречистої  відбувається посів озимини , тому в народі кажуть, що "Перша Пречиста жито засіває..."
     Починається "молоде" бабине літо, що триває до 11 вересня. Якщо о цій порі гарна погода, то "старе" літо буде непогідним.

      Перша пречиста жито засіває...// Скуратівський В. Святвечір (у 2 к.)/ Василь Скуратівський.- Перлина, 1994.- Кн. 2.- С. 64-68;


     Успіння// Сапіга В. К. Українські народні свята та звичаї/ В. К. Сапіга.- К.: Т-во "Знання України", 1993.- С.90-91

Немає коментарів:

Дописати коментар