середу, 14 березня 2012 р.

Це наша з тобою історія

        Страшна війна минулого століття, пекуча рана, яка болить досі чи не кожній родині в Україні.
        20 березня жителі Рожищ будуть відзначати 68 -річчя визволення міста  від гітлерівських загарбників. З  нагоди цієї дати для користувачів нашої бібліотеки організована книжкова виставка: "Живемо пам'яттю про ті важкі роки". Цікавий історичний матеріал, спогади учасників боїв, світлини  будуть корисними для усіх, хто цікавиться  історією рідного краю і стане поштовхом для подальшого її вивчення . Адже, як говорили древні філософи, якщо не знаєш свого минулого, не матимеш майбутнього.  
        Пам'ятним для рожищан став 1944 рік. Під грізними ударами Червоної Армії загарбники котилися на захід. 1 лютого на підступах до Рожища розгорілися бої, а 2 лютого селище було визволено. Радянські війська вийшли на лівий берег Стиру, але 23 лютого фашисти перейшли в контрнаступ. Їм вдалося знову тимчасово захопити селище, та 17 березня 1944 року після артилерійської підготовки бійці Червоної Армії розпочали бій за його визволення. І того ж дня, форсувавши Стир, оволоділи плацдармом на лівому березі річки. 20 березня Рожище назавжди стало вільним. До кінця березня весь Рожищенський район був визволений від ворога.
       Визволителі Рожища - воїни 181 Сталінградської орденів Леніна, Червоного Прапора, Суворова і Кутузова стрілецької дивізії, 58-го окремого Катовіцького ордена Богдана Хмельницького танкового полку, 1 гвардійської Червонопрапорної кавалерійської дивізії з честю завершили свій бойовий шлях штурмом Бреслау (Вроцлав), передмість Берліна, визволенням Чехословаччини.
      В боях за визволення Рожища полягли смертю хоробрих старший лейтенант Брюханов, старшина Ульянов, сержанти Галкін, Сергеєв, рядові Гречко, Данилевський, Якименко, молодший лейтенант Бойко та багато інших, хто вступив у двобій з ворогом не заради слави, а заради життя наступних поколінь.Честь їм і шана. Вічна слава загиблим!
     

Немає коментарів:

Дописати коментар