четвер, 21 травня 2020 р.

21 травня - Всесвітній день вишиванки

                             
      
   "Бережи українське - носи вишиванку! " 
                                   
                                                                                     (Ліна Костенко)

Гарна і ошатна, оздоблена символічними орнаментами сорочка стала не просто елементом одягу, а своєрідною міжнародною візитівкою українців. Поза часом і модою, вона є елементом  традиційної народної культури. В ідеалі таку сорочку слід шити за традиційними кроями й оздоблювати традиційними ж орнаментами. Проте в усі часи майстрині-вишивальниці тактовно, поступово й гармонійно модернізували цей традиційний одяг відповідно до вимог часу і стилю життя - вносили  делікатні конструктивні зміни і в крій, і у вишивані композиції.  Вишивальниці створювали неповторні авторські артефакти, але виконували їх у руслі багатовікової української вишивальної традиції. Пам'ятайте про це і долучайтеся до невичерпної скарбниці українського вишивального мистецтва.


Книжкова виставка "Вишиванка - код нації", організована відділом обслуговування центральної районної бібліотеки призначена для тих, хто вміє вишивати, хто закоханий в українську вишивку, шанує її традиції, бажає їх продовжувати й розвивати, хоче зробити власний внесок у скарбницю народного вишивального мистецтва. Представлена література розповідає про вишиванки різних регіонів України, знайомить із стародавніми та  сучасними  мальовничими узорами,  мотивами та  схемами крою. 


Більш детально з виставкою читачі матимуть змогу ознайомитися після закінчення карантину.
 А сьогодні у Всесвітній день вишиванки ми пропонуємо онлайн перегляд фільму "Спадок нації"   на https://www.youtube.com/watch?v=UD5YFvzenes&t=1842s
                                                                                       
 Згадаймо, як ми святкували Всесвітній день вишиванки минулі роки





              









Немає коментарів:

Дописати коментар