четвер, 28 травня 2020 р.

Бібліотечний бенефіс "Нові книги: зроби свій вибір"

Бібліотечний фонд Рожищенської ЦРБ в цьому році поповнився новими виданням. 

Відтепер на полицях бібліотеки можна знайти літературу на будь-який смак.

Кожна нова книга - це завжди подія та нове знайомство. 

Після закінчення карантину ми раді бачити відвідувачів у нашій бібліотеці!

Беріть на замітку та ознайомтеся з онлайн новинками!

     Антологія літератури письменників Волині  
     
До антології увійшли тексти поетів і прозаїків, що мешкають на Волині. Кожен із цих текстів - чи то поетичних, чи прозових - наштовхує на глибокі роздуми, які починаються з простого читання.
Читайте, освоюйте, сприймайте і розумійте - тексти авторів з Волині - до ваших душ і очей.



    Юрій Винничук. Нічний репортер 

Події повісті "Нічний репортер" відбуваються у Львові в 1938 році. Журналіст Марко Крилович, якого прозвали "нічним репортером", за його нічні репортажі з життя міського дна, береться розслідувати вбивство кандидата в президенти міста. При цьому він потрапляє в різноманітні як любовні, так і кримінальні пригоди, інколи ризикуючи життям. Маркові неофіційно допомагає комісар поліції Роман Обух, якого начальство відсторонило від розслідування вбивства. А тим часом у справу втручаються німецькі і совєтські шпигуни, розслідуванням зацікавлюється також польська контррозвідка. Окремий інтерес виявляють і кримінальні кола. Перед нами постає мальовничий і яскраво описаний злочинний світ тогочасного Львова, шинки-мордовні, батяри, заклади для повій. Читачеві доведеться разом з героями розплутувати загадку за загадкою на тлі тривожного настрою львів'ян, які живуть у передчутті війни.

Євген Гуцало. Позичений чоловік
Роман "Позичений чоловік" поєднує у собі анекдоти, небилицю, містифікацію, бурлеск і є зухвалою спробою письменника у фантастичній, жартівливій формі розповісти про повсякденне життя сучасної людини. В основі сюжету вигадана історія про те, як жінка позичила іншій жінці на місяць свого чоловіка. Навколо головного героя роману Хоми Прищепи - "дивака і характерника, гуманіста і пройдисвіта, джигуна і мудреця" - розгортається каскад неймовірних пригод. Та, захоплюючись несподіваними поворотами сюжету, кумедними ситуаціями, в які потрапляє наш герой, ми розуміємо, що насправді головною дійовою особою в романі є дух українства, українська вдача. Вражає мова, якою написано роман,- неперевершена й органічна, сповнена неповторних прислів'їв та приказок, діалектизмів та словотворів, мова розмаїта й незнищенна, як незнищенні уява й талант нашого народу.

Памела Дракермен . Дорослих не буває: Історія дорослішання на середині життя


Памела Дракермен, американська письменниця, добре відома українській аудиторії за книжкою "Французьке виховання", написала ще одну історію виховання та дорослішання - цього разу себе як дорослої людини. Вона пише про типові й нетипові досвіди та виклики свого покоління, вічні й унікальні, притаманні нашому часові: про кризу середнього віку, перші провістки старіння, про подолання хвороби, тероризм, нові кар'єрні етапи, мудрішання і примирення, любов і дружбу, мудрість і щирість. До цих, здавалося б, універсальних тем Дракермен підходить із самоіронією та інколи несподіваним гумором, а також із дослідницькою сумлінністю іноземки, яка вдячно осягає чужу культуру.
  
Оксана Забужко . Музей покинутих секретів.
Цей роман визнано українською та зарубіжною критикою не тільки за найвидатніший твір української літератури доби незалежності, а й за один із найважливіших у всій літературі Східної Європи після падіння комунізму. Нагороджений Центральноєвропейською літературною премією "Ангелус" (2013), перекладений англійською, німецькою, польською, чеською, російською мовами, неодноразово відзначуваний як "книжка року" (в Україні, Німеччині, Швейцарії, Польщі), "Музей покинутих секретів", "Роман нобелівського класу"; по праву став візитною карткою нової української літератури.
Це - сучасний епос сучасної України: родинна сага трьох поколінь, події якої охоплюють період від 1940-х років до весни 2004 - го. Велика література і жорстока правда - про владу минулого над майбутнім, про кохання, зраду і смерть, про споконвічну війну людини за право бути собою.

Ірена Карпа. Добрі новини з Аральського моря
"Французька мрія" вабить стилем і романтикою, ароматом випічки і смаком вишуканого вина. Здавалося б Париж - ідеальне місце для втечі, де легко все почати заново. Та паризькі вулички розкривають секрети лише "своїм", а від минулого не втечеш, поки воно живе у пам'яті..
Новий роман Ірен Карпи - це історія чотирьох українських жінок у Франції. Кожна з них шукає щось своє: юна красуня Богдана - пригод і розваг, досвідчена і виважена Рита - свободи і сімейного затишку, колишня рок-музикантка Хлоя прагне спокою, а енергійна "феменка" Маша - самореалізації та слави. Стосунки й секс, пошуки себе, травми, інтриги та вбивства - вир емоцій зашкалює. Та поки є справжні почуття, дружба й підтримка, вміння насолоджуватися життям, любити себе і своє місто - доти є надія на "добрі новини", що неодмінно надходять навіть після найбільших катастроф. 

Андрій Курков . Війна
До цієї книжки увійшли твори Андрія Куркова, які пов'язані однією темою - війною.
"Щоденник Майдану та війни" - особистий щоденник автора, фіксоване відображення життя у Києві та країні, доповнений записами про перипетії на сході України, в Криму, роздумами про війну, про те, як і чим, за його баченням, живе окупований Донбас останні роки.
А у романі "Сірі бджоли" розповідається про життя пенсіонера сорока дев'яти років Сергія Сергійовича, який живе у скелі Мала Староградівка, що знаходиться у так званій сірій зоні. головна його турбота - як і куди з настанням весни відвезти подалі від війни своїх бджіл. Відвезти туди, де не стріляють, щоб згодом у меду не було присмаку війни...

Ієн Мак'юен. Спокута.
Спекотного літнього дня 1935 року тринадцятирічна Брайоні Талліс стає свідком флірту своєї старшої сестри з другом дитинства. Не до кінця розуміючи дорослу поведінку, Брайоні, схильна до літературних фантазій, згодом звинувачує хлопця у злочині. Отак несвідомо зламавши одразу три життя, Брайоні шукає шляхів для спокути, а в цей час вибухає Друга світова війна. Блискучий роман Ієна Мак'юена - це симфонія, в якій поєднані кохання і війна, провина і прощення, багатий стиль і провокація - все, чого й варто очікувати від цього англійського майстра слова.

Джордж Орвелл. Колгосп тварин


У казковій повісті "Колгосп тварин" в алегоричній формі розповідається про часи становлення СРСР. Зокрема, тут ідеться про революцію 1917 року, про брехливі обіцянки, що "земля - селянам, а заводи - робітникам", розповідається про розкуркулення, примусові переселення, репресії, розстріли і про мільйони замордованих у сталінських концтаборах. От лише замість людей герої цієї повісті - тварини. Але чи так вже вони й різняться між собою?


  Джесс П. Шаткін. Народжені бути вільними: чому підлітки ризикують та як захистити їх від небезпек

Існує чимало причин боятися нічних дзвінків від наших тинейджерів - хтозна, які спокуси та небезпеки можуть трапитися на їхньому шляху. П'яне водіння, випадковий секс, наркотики - підлітки чудово усвідомлюють наслідки таких пригод, однак усе одно йдуть на це. Чому? Видатний психолог Джесс П. Шаткін спростовує низку міфів про причини підліткового шаленства, пояснюючи, чому стратегії залякування чи попередження не зменшують бажання ризикувати. Грунтовні медичні висновки, свіжі знахідки та особиста історія автора роблять цю книжку водночас і науковою, і близькою не тільки для дорослих, але й для самих підлітків. "Народжені бути вільними" - це можливість згадати й проаналізувати власний досвід та заглибитися у психологію людей, яких ви любите й намагаєтеся вберегти.

Юрій Щербак. Час смертохристів
Роман визначного українського письменника Юрія Щербака "Час смертохристів. Міражі 2077 року" - це блискучий гостросюжетний політичний трилер, дія якого розгортається напередодні "Четвертої глобальної війни". Різкий сигнал тривоги, яскрава антиутопія, у якій за гротескною формою і фантастичністю ситуації стоїть реальна масштабність можливих геополітичних подій майбутнього. Написаний вісім років тому, цей один із найвиразніших творів сучасної літератури провістив, зокрема, чимало трагічних моментів наших днів. Вагомої переконливості твору надає також і та обставина, що Юрій Щербак як колишній Надзвичайний посол України у США, Канаді, Мексиці та Ізраїлі має широкий кут зору на проблематику міжнародних відносин. У своєму романі він щедро використовує цитування таємних документів, які розкривають цинізм і подвійні стандарти гравців світової політичної сцени, і подає своє парадоксальне бачення того, що може статися з Україною і світом у майбутньому. "Час смертохристів" - перший роман із трилогії "Час".

Немає коментарів:

Дописати коментар