пʼятницю, 8 травня 2020 р.

Вітаємо ювіляра!


Незабаром відзначатиме свій 55-річний ювілей наш земляк краєзнавець Леонід Леонідович Козярчук.

Леонід Козярчук народився 11 травня 1965 року у селі Єлизаветин Рожищенського району Волинської області. Із п'ятнадцяти років займався конструюванням надлегких літальних апаратів. Він конструктор - ентузіаст гвинтокрилої авіації. На переломі 1980/1990 рр. навчався в Харківському авіаційному інституті, один зі співзасновників МП "Комета" в м. Рожище (1993). У 1996-2001 рр. працює інженером-технологом дельтапланерного виробництва в київській фірмі "Аерос". У 2001- 2011 рр. - приватний підприємець. Написав низку книг з історії НЛА: "Автожири й гелікоптери. Каталог конструкцій" (2012, перевидана трьома мовами); "Історія розвитку мотодельтаплана у світлинах" (2014) та ін. 

Леонід Леонідович також займається вивченням історії рідного краю. "Сторінки історії містечка Рожище" -  перша систематизована праця про минуле та сучасне нашого рідного краю.  У ній вміщено опис подій у Рожищі та околицях від найдавніших часів до сьогодення. Книга грунтується на великій кількості архівних документів, спогадів й інших джерел. Видання ілюстровані світлинами з архівів та родинних альбомів.
У 2018 році Леонід Козярчук видав книги "Єлизаветинська школа - роки і люди" (співавтор Сергій Янішевський), "Польсько-український конфлікт 1943 р. на межі Рожищенського та Ківерцівського районів Волинської області".
Родина Козярчуків із переселенців, котрих під час так званого "обміну населенням" після війни було переселено на терени нашого району. Отож, у 2019 році 70-річчю депортації українців із Холмщини присвятив дослідження "Дорогуськ та околиці - родинні землі Холмщини", підготовлену у співпраці з Сергієм Янішевським.
Краєзнавчі дослідження Леоніда Козярчука неоціненні. Варто відзначити хист дослідника, певний багаж знань, відповідну ерудицію. Жаль, звичайно, що видані вони невеликими тиражами. Але їх можна прочитати у нас, у районній бібліотеці
 Хочеться побажати Леоніду Леонідовичу сил і натхнення, здоров'я і успіхів, нових досліджень і відкриттів.

З нагоди ювілею у центральній районній бібліотеці організовано книжкову виставку, присвячену життю і творчості краєзнавця.  З виставкою можна буде ознайомитися після зняття карантинних обмежень.


Немає коментарів:

Дописати коментар