понеділок, 20 липня 2020 р.

"Шахи - пробний камінь розуму"

20 липня - Міжнародний день шахів

Шахи – найдавніша гра, яка підкорила мільйони людей і сьогодні, незважаючи на величезну популярність комп’ютерів і смартфонів, не втрачає своєї актуальності. Шанувальники цієї гри стверджують, що шахи – не просто гра, а цілий світ інтелектуального дозвілля. 

 Гра в шахи - це стратегічна гра на спеціальній дошці, що має назву шахівниця й поділена на 64 світлі та темні клітини (поля), між 16 світлими (білими) і 16 темними (чорними) фігурами за встановленими для них правилами пересування.
Як одна з найпоширеніших спортивних ігор сучасності, поєднує в собі елементи мистецтва  (уяви), науки (логічно-точний розрахунок) і спорту. 
Гра не містить прихованої інформації. Кожен гравець починає гру маючи 16 фігур: одного короля, одного ферзя, дві тури, двох коней, двох слонів, а також вісім пішаків. Кожен з шести типів фігур рухається по-різному, найпотужнішим є ферзь, а найслабшим — пішак. Мета гри — поставити мат королю суперника, помістивши його під неминучу загрозу взяття. З цією метою гравці використовують свої фігури, щоб атакувати і брати фігури супротивника, водночас підтримуючи одна одну. Зазвичай трапляються розміни однієї фігури на еквівалентну фігуру супротивника, але гравці можуть і знаходити можливості для розміну однієї фігури на дві, або ж отримувати кращу позицію. Перемогти у грі можна не лише поставивши мат, але й змусивши супротивника здатися, або ж, для гри з обмеженням часу, якщо у суперника час закінчиться. Також існує кілька випадків, коли гра може закінчитися внічию. 
Це найстаріша гра, яка має давню історію. Вважають, що вона походить від стародавньої індійської гри чатуранга, яка, крім того, є ймовірним предком східних стратегічних ігор сянці, чангі і сьогі.
Шахи потрапили до Європи в IX столітті, внаслідок завоювань завоювань Омейядів в Іспанії. Фігури набули своєї нинішньої сили в Іспанії наприкінці ХV століття; правила стандартизовано в XIX столітті.
Міжнародний день шахів відзначається з 1966 року 20 липня. В цей день 1924 року була заснована Міжнародна Федерація шахів в Парижі. Гра дуже популярна і високо цінується у 178 країнах світу.
Шахи, відповідно постулату індійського містицизму, являють собою Всесвіт: чотири сторони шахівниці - чотири елементи: Земля, Повітря, Вогонь, Вода; чотири пори року та чотири темпераменти  людини.
Шанувальниками шахів були: Тамерлан, Наполеон, Вольтер, Петро І, Катерина ІІ, Франклін, Альберт Енштейн, Олександр Пушкін, Е. М. Ремарк, Михайло Старицький, Микола Лисенко, Павло Загребельний, Іван Драч та багато інших відомих людей. Марко Вовчок була членом Петербурзького шахового клубу.

Виставка- хобі "Шахи - пробний камінь розуму", яка присвячена Міжнародному дню шахів, розкриває цю гру, як мистецтво, як науку і спорт. По закінченні карантинних обмежень читачі бібліотеки зможуть ознайомитися з виставкою, а також випробувати себе у грі.

Немає коментарів:

Дописати коментар