вівторок, 28 липня 2020 р.

"Духовні скарби України"


28 липня - у День пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира - 
 українці святкують  День Хрещення Київської Руси - України.

Це державне свято, яке було засновано 25 липня 2008 року Указом третього Президента України Віктора Ющенка. Відзначається щорічно 28 липня.

Коротенький екскурс в історію. Для утворення сильної, єдиної держави потрібна була державна релігія. У княжій столиці жили іудеї, мусульмани, існувала велика християнська громада. І кожний вихваляв свою віру. Та повернувшись із Візантії, князь Володимир знав напевне, що Русь буде християнською. У літописі ця подія датована 988 роком, що традиційно вважається початком запровадження християнської релігії. Частина населення Русі чинила опір нововведенням і деякий час лишалася відданою вірі своїх батьків і дідів (язичництву). Тому християнство на Русі запроваджували примусово. Цей процес тривав кілька століть.
Щоб закріпити нову релігію, князь наказав будувати церкви й ставити їх на тих місцях, де раніше стояли ідоли (язичницькі боги).
Головною причиною прийняття візантійського різновиду християнства в Київській Русі стало те, що ця релігійна практика освячувала княжу владу й усебічно відстоювала її авторитет (на відміну від римської, яка в середньовіччі боронила зверхність духовної влади над світською).
Значення прийняття православного християнства в Київській Русі:
- прискорення розвитку феодального землеволодіння (монастирі перетворювалися на великих феодальних землевласників);
- усебічний розвиток руської культури, освіти, моралі. при монастирях і церквах відкривалися школи, створювалися скарбниці духовних знань - бібліотеки;
- відбувся процес міжнародного визнання Київської Русі, передусім християнським світом.

                       (Новий довідник : Історія України. -  К.: ТОВ "КАЗКА", 2005.- С. 67-68)

З нагоди Дня Хрещення Київської Руси-України для читачів бібліотеки підготовлено книжкову виставку "Володимир Великий - князь Київський, творець Руси-України", з якою більш детально можна буде ознайомитися після завершення карантинних обмежень.


Немає коментарів:

Дописати коментар