середу, 29 липня 2020 р.

"Просвітитель, меценат, великий гуманіст"

    

   Україна звільниться від свого упадку та стане державою могутньою, з'єднаною, величавою... Мир, добробут, щастя, висока культура, взаємна любов і згода будуть панувати в ній. Все те буде, як я кажу, тільки треба молитися,  щоби Господь Бог і Мати Божа опікувалися все нашим народом, який стільки витерпів. 

                                                  Андрей Шептицький


29 липня 2020 року ми  відзначаємо 155-річчя від дня народження видатного українського церковного та суспільного діяча, одного із найбільших прихильників українського православно - католицького єднання 
Андрея Шептицького.

Праведник віри - таким знають Митрополита Шептицького в усьому світі, адже під час Другої світової війни він власними зусиллями врятував сотні єврейських родин від неминучої смерті. А для української церкви Митрополит Андрей - одна з найвеличніших постатей. Його вчинками завжди керували любов та правда, і, мабуть, саме тому Андрей Шептицький здобув загальну повагу. У 36-річному віці  він очолив Українську греко-католицьку церкву і був її очільником до кінця свого життя. Митрополит Андрей першим із ієрархів почав використовувати у спілкуванні з вірянами народну мову, першим почав правити богослужіння українською. І можна стверджувати беззаперечно: Андрей Шептицький був людиною великої сили волі, патріотом  своєї країни, який заповідав своїм нащадкам: "Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою й невтомною працею любіть Україну..."

Пропонуємо познайомитися з Митрополитом Шептицьким 
через цікаві факти його життя:

- Походив з однієї із найбільш знаних у Львові родин - графів Шептицьких, старовинного українського роду, який у ХІХ столітті полонізувався і перейшов на латинський обряд. Був багатий, але став монахом.
- У Андрея Шептицького була юридична освіта, відтак батьки бачили саме у цьому велике майбутнє сина. Втім, сам майбутній Митрополит серйозно роздумував про чернецтво і через це вирушив у Рим до Папи Лева XII. Саме Папі Римському Шептицький розповів про своє бажання йти у монастир Василіянського Чину. папа у той час мав грандіозні плани щодо УГКЦ і тому благословив рішення Шептицького піти у монастир. У 1900 році Папа оголосив Андрея Шептицького Митрополитом Галицьким, і відтоді розпочався розвиток греко-католицької церкви а Україні, зокрема у Галичині.
 - Упродовж діяльності Митрополита у Львові між 1901 і 1944 - ми роками в Галичині сім разів мінялися господарі: австрійці, росіяни,, українці, поляки, совіти, німці і знову совіти.
- Митрополит не любив фотографуватись. Скільки ж зусиль довелося докласти його оточенню, зокрема його братові Климентію Шептицькому, щоб зробити постановочну світлину. останній навіть інколи вдавався до маленьких хитрощів - зненацька ловив момент.
- Однак попри важкі роки підпілля УГКЦ, нищення документів та архівів, усе ж збереглося досить багато світлин родини Шептицьких - Фредрів, дитячі фотографії майбутнього глави УГКЦ, світлини з різних періодів життя Андрея Шептицького.
- Найбільшим політичним досягненням Андрея Шептицького стала в 1914 році домовленість із польською стороною про виборчу реформу, яка б збільшила політичне представництво українців у Галицькому сеймі. Здійснити її завадила війна. 
- Завдяки старанням Митрополита Ватикан визнав УНР 1919 року.
- Турбувався про освіту, був щедрим меценатом.
- Профінансував створення Народної Лічниці у Львові, а також сиротинця. Для утримання сиротинця віддав гроші, які отримав як пожертву від Папи Бенедикта XV.
- Подарував дитячій патріотичній організації "Пласт" свій маєток у Підлютому для літніх таборів.
- Віддав свою приватну колекцію на заснування Українського національного музею - 5 кімнат у митрополичих палатах, а в 1911 році придбав для музею цілий будиночок на сучасній вулиці Драгоманова.
- Зініціював і заснував Земельний банк у Львові, підтримував діяльність українських культурно-просвітницьких товариств "Просвіта", "Рідна школа", "Сільський господар".
- На початку Голодомору видав послання - протести проти штучного голоду в Українській РСР.
- Засуджував нацизм і рятував євреїв. Написав листа голові СС Гайнріхові Гіммлеру, протестуючи проти вбивств євреїв і скаржачись, що до цього змушують українських поліцаїв.
-  Митрополит рятував єврейський народ не тільки особисто, а й опосередковано, завдяки своїй твердій моральній позиції, яка впливала на вчинки інших людей. Організував таємне вивезення 2000 дітей євреїв 14 серпня 1944 року. Їх переховували у крипах, у монастирських школах, сиротинцях Львова та околиць. То був надзвичайно відважний вчинок. Хоча, не просто вчинок, а ціла рятувальна операція, яка не має аналогів у історії Другої світової. Більше 240 українських священників ризикували своїм життям, переховуючи та надаючи допомогу євреям.
До речі, американська організація боротьби з антисемізмом нагородила Андрея Шептицького за "відвагу та героїзм у порятунку євреїв" у часи Другої світової війни, хоча й робив це Митрополит точно не задля нагород...

З нагоди 155-річчя від дня народження Митрополита Андрея Шептицького працівники відділу обслуговування центральної районної бібліотеки презентують книжкову виставку "Митрополит Андрей Шептицький - апостол українського державотворення"



та пропонують переглянути художній кінофільм "Владика Андрей" на нашій сторінці у Фейсбук або https://www.youtube.com/watch?v=6GBSAmmJaAg

Немає коментарів:

Дописати коментар