неділю, 20 вересня 2020 р.

20 вересня - Всенародний День батька в Україні

 Всенародний День Батька в незалежній Україні ще порівняно молоде свято. Його ініціаторами  виступили МГО «Міжнародний Центр Батьківства» та Всеукраїнський громадський комітет з підтримки сім'ї та відповідального батьківства за підтримки Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту.

Під час прес-конференції, проведеної ініціаторами Всенародного Дня Батька в Україні 18 вересня 2009 року в УНІАН, було оголошено, що кожна третя неділя першого осіннього місяця (вересень) стає датою, коли українське суспільство висловлює свою єдність і особливу повагу цим загальнолюдським сімейним і державним цінностям. Святкові заходи підкреслюють важливість ролі батька і сім'ї в цілому. Нинішнього року свято припадає на 20 вересня.

 З нагоди Всенародного дня батька пропонуємо ознайомитися  із антологією української поезії ХІХ-ХХІ століть "Книга про Батька" із фонду нашої бібліотеки.

..."Молоде, але дуже серйозне, зосереджене обличчя. Напевно, він в ту мить думав про дружину і сина, про батька й матір, про рідних - всіх тих, для кого робив цей знімок: ось легка усмішка, затамована любов і радість торкаються краєчків його уст. Але тривога і важка втома в очах від одвічної і трагічної солдатської роботи затьмарюють погляд, затьмарюють все зображення...

В цій давній, із нечіткими обрисами світлині з фронту побачили ми узагальнений образ віковічного слов'янина - хлібороба - українця, який став мужнім воїном, коли до цього покликала Вітчизна, коли прийшла лиха година...., побачили  образ багатьох батьків, які воювали, захищали свою землю від ворога і перемогли в страшній війні ХХ століття..."

                                                               Анатолій Макогон

                                                          "Розмова батька й сина"

                                                         - Навіщо зорі, тату, в небі?

                                                         Та місяць ясний угорі?

                                                         - Для цього є своя потреба:

                                                        Щоб не згубились кораблі.

                                                       - Навіщо ця стежина в полі?

                                                        Тополі пух, вишневий сад?

                                                       -  То українська наша доля -

                                                        І в дощ, і в спеку, в снігопад!

                                                       - Що означає, тату, доля?

                                                       В народів наших вона є?

                                                      - На та Всевишнього є воля,

                                                       У кожного життя своє.

                                                     - Свята земля - то Батьківщина.

                                                      Хто освятив її і чим?

                                                     - Героїв кров і Бог Єдиний -

                                                      Тризубцем, символом святим.

                                                                                                         20 червня 1999

 "Книга про Батька " -   унікальне видання в історії української і світової літератури, яке з’явилося друком у республіканському видавництві «Криниця» (Київ) у 2013 році. Десять років тому тут було видано Антологію віршів про Матір. І ось – літературна новинка, в якій представлено вірші 320 українських поетів XIX-XXI століть присвячені батьку та батьківству,  від Тараса Шевченка до молодих поетів сучасності. Серед поетів - класики, широко знані і визнані майстри слова - Тарас Шевченко, Іван Франко, Михайло Старицький, Маркіян Шашкевич, Олександр Олесь, Павло Тичина, Максим Рильський, Євген Маланюк, Євген Плужник, Володимир Свідзинський, Володимир Сосюра, Андрій Малишко, Дмитро Павличко, Микола Вінграновський, Іван Драч, Борис Олійник, Василь Стус, Василь Симоненко та цілий ряд інших, а поруч з ними - представники молодої генерації української поезії. У "Книзі про батька" також представлені поети української діаспори. Загалом до видання включено понад 300 імен. Наприкінці вміщено біографічні довідки про авторів. 

Згідно задуму творців книги (В. Чуйко, народний художник України Л. Андрієвський, Т. Майданович) вона має послужити підсиленню в суспільстві поваги до інституту Батька, яка похитнулася в нашу гендерно розхитану, феміністичну епоху.


 


Немає коментарів:

Дописати коментар