пʼятницю, 25 вересня 2020 р.

Європейський день грибів

відзначається в четверту суботу вересня. Нинішнього року він припадає на 26 вересня.   Це цікаве екологічне свято. Метою його заснування  було відзначити для широкої громадськості важливість грибів. Адже гриби - це важлива ланка екосистеми поряд з тваринами, рослинами, вірусами та бактеріями. Європейський день грибів щороку присвячують новому виду. Організатори щоразу обирають "їстівний гриб року", який стає головною темою дня. Наприклад, найперше свято було цілком присвячене польському грибу.                                           

В Україні - центрі Європи - сезон грибів у розпалі. Постає питання: чому ж люди так люблять збирати гриби? Ймовірніше, що комусь подобається прогулятися лісовими стежками, і збір грибів допомагає сумістити приємне з корисним. А комусь, можливо, просто набридло щоденне просиджування за комп'ютером чи гаджетом. Безсумнівно, що проживання в сучасному мегаполісі непомітно забирає дуже багато життєвих сил, а збирання грибів допомагає досягти єднання з природою, почерпнути її позитивну енергію, позбутися накопичення втоми. Тому закликаємо вас, дорогі наші читачі блогу, завтра у вихідний день гайнути до лісу і відчути себе справжнім грибником!

Для наших дівчат- бібліотекарів ранній підйом і довгі прогулянки вологим лісом не є проблемою. По гриби вони їдуть сміливо, бо вміють відрізнити їстівні від отруйних. А все тому, що багато читають і багато знають.

       

                                         

Тому запрошуємо вас до центральної районної бібліотеки для знайомства із  цікавою і корисною книгою, яка побачила світ ще у 1979 році. Старенька, зачитана, - вона не втратила актуальності і сьогодні, бо користується надзвичайним попитом у читачів. Єлін Ю. Я, Зерова М. Я та ін. Дари лісів.- К.: Урожай, 1979.- 392 с. Саме для любителів "тихого полювання" корисним буде розділ "Їстівні та отруйні гриби". Тут ви дізнаєтеся як правильно збирати гриби і як їх заготовляти про запас. Книга містить кольорові таблиці із зображенням їстівних і отруйних грибів. 
                           
                                                                                             
Гриби - справжній хіт сезону. Вони не тільки смачні, але і дуже корисні. У них містять вітаміни, мінерали, цінні білки, ефірні масла, антиоксиданти. Гриби допомагають поліпшити роботу травної системи, очищають організм і перешкоджають накопиченню в організмі холестерину.
Пропонуємо вам приготувати цікаві оригінальні і смачні страви з грибів, які сподобаються навіть найвибагливішому гурману. Рецепти від наших читачів:

Солянка: (консервація) - 5 кг капусти, по 1 кг - моркви, цибулі, грибів (відварених), 200 оцту (можна чуть менше- додати до смаку),200-250 г цукру (до смаку), 4-6 ст. л. солі (до смаку), 0,5 л олії, поперчити. Варити 1 годину. Закривати в чисті сухі банки. Не стерилізувати. Вихід 6-6,5 л.

Мариновані гриби (консервація)  - 1 л води, 2 л відварених грибів, 2 стоп. оцту, 4 ст. л. цукру, 2 ч.л. солі, чорний перець горошком, духмяний перець (5-6 шт.), лавровий лист. Кип'ятити 30 хв. Не стерилізувати. Закривати в чисті сухі банки.

Гриби в томаті (консервація) -  1 кг варених грибів, 0,5 кг цибулі (пережарити), 1 стак. олії, 0,5 стак. оцту, 1 стак. цукру, 1 банка томатного соусу (можна трохи менше), сіль на смак. Варити 20 хв. Накладати в півлітрові банки. Стерилізувати 10 хв. Вихід 3 банки по 0,5 л.

Печериці мариновані (не консервувати) - 1 кг грибів помити і вкинути в окріп, зняти з вогню, накрити кришкою на 20 хв. В літрову банку покласти: 1 ст. л. солі, 3 ст. л. цукру, 4 ст. л. оцту, 5 ст. л. олії, 3 зубчики часнику, 10 горошин чорного перцю,, 1/4 ч. л. чорного меленого перцю, 2 шт. гвоздики, 2 шт. лаврового листа. Все перемішати. Пропарені гриби відцідити і скласти в банку зі спеціями. потрусити. Поставити в холод, струшувати кожні 30 хв. Через 12 год гриби готові.
 СМАЧНОГО!

Немає коментарів:

Дописати коментар