четвер, 17 вересня 2020 р.

"Жінка-симфонія в українській літературі"

 Я пишу насамперед для того, щоб отримати успіх у себе, бути самій задоволеною результатом, а це ой як нелегко, бо в мене до себе вимоги гіпервисокі. Бо що таке, власне, успіх? Це коли людина читає твою книжку як таку, що має безпосередній особистий стосунок до її життя. І не треба вигадувати якихось трюків, треба просто бути максимально чесним.”

                                Оксана Забужко

 

 

 19 вересня  українській письменниці  Оксані Забужко виповниться 60. 

Відома українська письменниця Оксана Забужко - наша сучасниця. Вона авторка поезій: "Травневий іній" (1985), "Диригент останньої свічки" (1990), "Автостоп" (1994), "Новий закон Архімеда" (2000), "Друга спроба. Вибране" (2005), "Вибрані вірші" 1980-2013 (2013); прози: роман "Польові дослідження з українського сексу" (1996), повість "Казка про калинову сопілку" (2000), оповідання та повісті" Сестро, сестро" (2003), повісті "Книга буття" (2008), роман "Музей Покинутих Скелетів" (2009), оповідання " Тут могла б бути ваша реклама" (2014); цілої низки есеїв, публіцистичних творів, мемуарів, філософських досліджень, проектів, перекладів.

З ім'ям Оксани Забужко пов'язаний вихід сучасної української літератури на міжнародну арену. Її книги вже завоювали любов читачів і визнання критиків в Україні та за кордоном. Повісті, романи, оповідання, есе, поезії видаються чималими тиражами, перевидаються, перекладені понад 20 мовами, окремими книжками виходили в Австрії, Болгарії, Італії, Ірані, Нідерландах, Німеччині, Польщі, Росії, Румунії, Сербії, США, Угорщині, Франції, Хорватії, Чехії, Швеції. Книжка розмов із варшавською публіцисткою Ізою Хруслінською "Український палімпсест"  початково вийшла польською мовою і взимку 2013—2014 рр. стала для польських еліт важливим джерелом знань про Україну, допомігши визначитися з політичною підтримкою Майдану.

Оксана Забужко - авторка першокласної інтелектуальної літератури - є учасницею всіх можливих форумів, слухань і консультацій Її поважають і сприймають як ідіозну особистість, її читають, бо усі її твори в тій чи іншій мірі зачіпають важливі соціально-політичні питання країни в цілому і життя кожного індивідуума конкретно. 

 З нагоди ювілейної дати Оксани Забужко для читачів бібліотеки підготовлена книжкова виставка - ювілей "Жінка-симфонія в українській літературі". Запрошуємо до перегляду.

 





Немає коментарів:

Дописати коментар