середу, 16 вересня 2020 р.

Бестселер року "Над зозулиним гніздом"



У сучасному світі мистецтва трапляються імена, які стали відомими завдяки одному лишень творові, одній картині, навіть одній репліці. До таких авторів одного роману належить і американський письменник, діяч контркультури, один із засновників руху хіппі  Кен Кізі (1935-2001). 

Перу талановитого письменника належать твори: "Над зозулиним гніздом" (1962), роман "Часом нестерпно прагнеш" (1964), збірка оповідань "Демон Бокс" (1986), ілюстрована п'єса "Подальше дослідження" (1990), казка "Маленька хитрунка білка зустрічає великого, більшого, ніж удвічі, ведмедя" (1990), роман "Пісня моряка" (1992), "Тюремний щоденник Кізі: Виріжте М*******викиньте" (2003) та інші.

З нагоди 85-річчя від дня народження Кена Кізі презентуємо його культовий роман "Над зозулиним гніздом" (1962)



 

 На початку 60-х, під час навчання в університеті Кен Кізі кілька місяців підробляв санітаром у психіатричному відділенні шпиталю ветеранів у Менло-Парку. Спілкуючись із пацієнтами, Кізі прийшов до висновку, що більшість із них не є душевнохворими, і загалом межа норми й психічної патології визначається досить умовно. У лікарні проводили «ЛСД-сесії» та робили досліди із використанням сильнодіючих наркотиків. Молодий автор погодився брати участь у програмі вивчення впливу психоделіків та галюциногенів на людську психіку, виступивши у якості піддослідного. 

Все побачене й пережите й лягло в основу сюжету Кізівського роману. Письменник розгортає перед читачем цілий ряд сцен життя типової американської лікарні для душевнохворих (Комбінату) так, як це можна побачити лише із середини. Водночас полотно, створене Кізі, має і ширше тлумачення – це модель світу в мініатюрі. І ця картина світу за своєю сутністю є тоталітарною, кон’юнктурною, бюрократичною. Це усталена система, яка змушує кожного члена підвладного їй соціуму жити за заздалегідь затвердженим алгоритмом, графіком, послуговуватись обов’язковими для всіх правилами без жодних винятків для будь-кого. 

Очима індіанця - напівкровки Вождя Бромдена, якого всі вважають глухонімим, читач побачить героїчну боротьбу веселого шахрая Рендла Патрика Макмерфі проти могутнього Комбінату, що підкорив уже собі все людське життя. Бунт Макмерфі закінчився поразкою фізичною, але не моральною, поразкою для нього, але не для його ситуативних товаришів по лікарняній палаті, які віднайшли в його вчинкові ту точку опертя, завдяки котрій змогли щасливо уникнути подальших тортур Комбінату. А це означає, що життя героя «Польоту над гніздом зозулі» було втрачено недаремно.

Головним гуманістичним посилом твору є думка про те, що всі, ким би вони не були, чи не вважались, заслуговують принаймні на терпимість з боку суспільства, елементарну толерантність, а в ідеалі – на гуманістичне розуміння природи інакшості.

 Більш, ніж пів століття неперевершений роман "Над зозулиним гніздом" приваблює нові і нові  покоління читачів. Із твором можна ознайомитися, завітавши до нашої бібліотеки або прочитати онлайн.

Пропонуємо вашій увазі уривок із твору









Немає коментарів:

Дописати коментар