понеділок, 28 вересня 2020 р.

"Фаворит української драматургії"

"... він був одним з батьків новочасного українського театру, визначним артистом та при тім великим драматургом, якому рівного не має наша література ..."
                                                                         Іван Франко

«...Він був одним з батьків новочасного українського театру, визначним артистом та при тім великим драматургом, якому рівного не має наша література» (І. Франко).

Джерело: https://ukrclassic.com.ua/katalog/k/karpenko-karij-ivan/3371-vislovlyuvannya-vidomikh-lyudej-pro-tvorchist-ivana-karpenko-karogo Бібліотека української літератури © ukrclassic.com.ua

 Іван Карпенко-Карий (справжнє прізвище Тобілевич) (1845–1907) — український письменник, драматург, актор, режисер, громадський діяч,основоположник українського професійного театру.

 Один із корифеїв українського театру, саме Карпенко-Карий у загальновизнаній драматургічній тріаді, поруч з М. Кропивницьким і М. Старицьким, став творцем соціальної драми, свідомо йдучи на розрив із тими традиціями етнографічно-побутового театру, які ще продовжували живити музично-драматичну стихію українського театру. Драматург як новатор залишився  глибоко національним митцем, але він повніше, ніж його сучасники, засвоював досвід західноєвропейської драматургії, прагнучи вивести український театр на нові рубежі.  

Він є автором 18 оригінальних п'єс, зокрема, "Бурлака" (1883), "Розумний і дурень" (1885), "Наймичка"(1885), "Мартин Боруля" (1886), "Безталанна" (1886), "Понад Дніпром" (1887), "Сава Чалий" (1899), «Сто тисяч» (1890), "Хазяїн"(1900), "Суєта" (1903), "Житейське море" (1904) та ін.

З нагоди 175- річчя від дня народження драматурга у центральній районній бібліотеці організовано тематичну полицю "Фаворит української драматургії". Запрошуємо ознайомитися.


Немає коментарів:

Дописати коментар